Terug naar overzicht

De Wijnburcht

Nederland - Marteniek Bierman en Nanette Mesker

Op De Wijnburcht wordt 100% Biodynamisch gewerkt. Het is daarmee de eerste volledig Biodynamische wijngaard van Nederland. Het idee voor een Biodynamische wijngaard is al in 2010 ontstaan en kreeg in 2012 vaste vorm op het perceel van Landgoed Hackfort, te Vorden, in de Achterhoek.

De wijnstokken zijn voor een deel witte druiven van de soort 'Johanniter'. Het andere deel betreft rode druiven van de 'Cabernet Cortis'. De productie is inmiddels op gang en de wijnen hebben een Demeter certificaat.

In geschriften van omstreeks 1700 worden boomgaarden van Hackfort al genoemd en geroemd. In dezelfde beschrijving is te lezen dat er toen ook al een wijngaard bestond! In het boek van Van Westerholt, 'Hackfort Huis en Landgoed' kun je dit terugvinden en omschrijft men dat er "appelen, karse, aprikoosen, wijntruiven en pirrceken" te vinden zijn.

Om De Wijnburcht in het echt te bewonderen, kan men enkel te voet de wijngaard bereiken. Bij Kasteel Hackfort op de Baakseweg 4 in Vorden, beginnen diverse mooie wandelroutes die langs wijngaard lopen. 

Fam. Kroese
geplaatst op 11-12-2023

We kregen de witte wijn "Zomergloed 2018" van onze zoon. Samen met anderen hebben we geproefd. De meningen waren verdeeld. Hier enkele meningen.
Niet lekker. Geur doet denken aan whiskygeur, anderen zeiden spiritus. Geur is beter dan smaak was een opmerking. Droog maar niet zuur zei de ander
De wijn laten we nu op kamertemperatuur komen en dan nog eens proeven. We konden er niet echt de naam "wijn" aan geven. Misschien eerder sherry of een lichte whisky.

Sophia Holleman
geplaatst op 06-03-2021

Graag zou ik met U in contact willen komen wegens een legaat aan de BD Vereniging.
Zoudt U met mij telefonisch contact willen opnemen? tel.: 0041617021969
Snel contact is dringend.
Met vriendelijke groet,
Sophia Holleman

Steven
geplaatst op 26-05-2020

Heerlijke plek op Landgoed Hackfort. Gepassioneerde mensen bovendien, die de biodynamische wijnbouw volledig omarmd hebben. De wijnen helaas nog niet geproefd...