Terug naar overzicht

Wijndomein de Planck

Nederland - John Grutters

Wijndomein De Planck is een wijnbouwbedrijf, dat met een innovatieve en professionele werkwijze kwalitatief hoogwaardige Nederlandse wijnen maakt en in de markt brengt. Het wijndomein heeft de meest zuidelijk gelegen wijngaard van Nederland (het ligt zuidelijker dan het noordelijkste puntje van Frankrijk), op een prachtige, bijna on-Nederlandse locatie in Zuid-Limburg.

De eerste twee ha. wijngaard zijn aangeplant met 4500 druivenstokken ‘Regent’ voor rode wijn en 4500 druivenstokken ‘Johanniter’ voor witte wijn. Een derde hectare is aangeplant met Pinot Noir. De eerste twee druivenrassen zijn ontwikkeld door research instituten in Geisenheim en Freiburg, universitaire instituten gespecialiseerd in wijnbouw. Een belangrijk kenmerk van deze druivenrassen is, dat ze resistent zijn tegen schimmels die met name in ons vochtige klimaat een bedreiging zijn voor gezonde druiven. Daarbij zijn ze vroegrijpend, een belangrijk voordeel voor wijnbouw in Nederland. De druiven worden handmatig geoogst, waarbij iedere tros helemaal geïnspecteerd wordt. 

Onder de gehele boerderij is een kelder gebouwd met een oppervlakte van bijna 400 m2 en een hoogte van ruim 3,50 m. Vanuit de wijngaard is een directe toegang naar de kelder. Hierdoor kan de transporttijd van de geoogste druiven zo kort mogelijk blijven, wat de kwaliteit van de wijn ten goede komt. Bij de bouw van de kelder is rekening gehouden met specifieke eisen voor het maken van wijn, zoals grote afzuiginstallaties en voldoende capaciteit voor waterafvoer. Het afvalwater wordt ter plekke gezuiverd en vloeit weer de wijngaard in.