Terug naar overzicht

Domein Hof te Dieren

Nederland - Youp en Riet Cretier

De wijngaard van Hof te Dieren is bijzonder. Deze ligt namelijk binnen de historische muren van de negentiende-eeuwse moestuin van het landgoed Hof te Dieren. Dit landgoed maakt deel uit van de Stichting Twickel, waarin de nalatenschap van barones van Heeckeren van Wassenaer van Aldenburg Bentink wordt beheerd. Het landgoed kent een eeuwenlange geschiedenis. Rond 1700 was het in het bezit van de Oranje’s, en waren er zelfs ‘wijnbergen’ te bewonderen in de formeel aangelegde tuinen.

De huidige wijngaard werd in 2004 gestart door Cretier. Er staan nu zo’n 6.000 stokken op 2,5 hectare. Vooral de omringende muur, de goede lössbodem en de lichte helling op het zuidoosten maken de oude moestuin tot een zeer geschikte en beschutte plek voor wijnbouw. Bovendien was het terrein al jarenlang zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen onderhouden, zodat biologische wijnbouw vanaf het begin mogelijk was. Cretier houdt van experimenten: hij plantte van diverse rassen naast elkaar twee stokken aan, en leidde en snoeide deze telkens op verschillende manier, om te zien wanneer de opbrengst het beste is. Alleen moet hij die resultaten nog eens noteren… Experimenteren in de wijnkelder doet hij ook. Zo maakt Cretier van de Johanniter-druiven zelfs een ‘orange’-wijn, een witte wijn die lange schilweking krijgt. Lang is in dit geval één week. De resulterende wijn wordt niet apart gebotteld, maar geblend in een andere wijn. Cretier is vooral geïnteresseerd in het smaakprofiel én de langere houdbaarheid die schilweking oplevert. 

Om een spreiding in de oogsttijd en daarmee in het bedrijfsrisico te verkleinen, is gekozen voor een achttal druivenrassen. Allemaal relatief nieuwe druivenrassen, die in het Nederlandse klimaat goed kunnen rijpen en genoeg suikers produceren. Tevens zijn deze soorten tolerant tegen meeldauw. Hof te Dieren produceert zowel rode - als witte wijn.