Terug naar overzicht

Domaine de l'Amaurigue

Frankrijk, Provence - Dick en Fleur de Groot

Op zoek naar een eigen wijngaard stuitte de familie de Groot in 1998 op de wijngaard Domaine de l'Amaurigue. Gelegen in het plaatsje Le Luc, in het centrum van de Provence, was deze wijngaard precies wat zij zochten: ruim 150 hectare grond met 47 hectare wijnranken. De boerderij op het Domaine dateert uit 1786 en het landgoed werd in die tijd voornamelijk voor de agriculture gebruikt. Vanaf 1940 werd de l'Amaurigue voor het eerst als wijngaard gebruikt, en in de jaren die volgden werden de druiven van het landgoed naar de plaatselijke wijncoöperatie gebracht.

De familie de Groot heeft de eerste jaren gebruikt om een moderne wijngaard neer te zetten. Men is begonnen met het bouwen van eigen metalen en betonnen cuves die temperatuur gereguleerd zijn en de hoge kwaliteit van de wijn garanderen, zodat de getalenteerde wijnmaker Jean-Marie Quef (geboren en getogen op Miraval) één van de beste AOP wijnen uit de Provence kan realiseren. Uiteraard wordt gebruik gemaakt van de druiven uit de Provence: syrah, grenache, carrignan en cinsault voor de rosé wijn, cabernet sauvignon en syrah voor de rode wijn en de rolle (vermentino genaamd in Italië) voor de witte wijn. De wijnen van Amaurigue worden met respect voor de natuur gemaakt, en gecultiveerd middels duurzame landbouw.

Domaine de l'Amaurigue brengt onder de naam Fleur de l'Amaurigue drie wijnen uit.
Rosé, bestaande uit een assemblage van 60% grenache en 40% cinsault. Met zijn prachtige bleekroze kleur, rijke aroma's van grapefruit, aardbei en klein kruidje is dit een frisse droge Provençaalse rosé op zijn best! Heerlijk als aperitief, evenals bij vele andere gerechten variërend van salades en lam, als quiches, Aziatisch eten en vis. 
De witte wijn wordt gemaakt van 100% rolle. Deze verrassende wijn heeft circa 6 maanden op Franse eikenhouten vaten gerust. Het resultaat is een zeer smaakvolle wijn met aspecten van honingzoete peren, citroen en een tikje vanille. Een perfecte match in combinatie met kip, vis en romige kazen.
De rode wijn bestaat uit 80% syrah en 20% cabernet sauvignon. De wijn rust circa 12 maanden op Franse eikenhouten vaten en heeft het karakteristieke kruidje van de syrah, gecombineerd met robuuste smaak van cassis en rijpe bessen van de cabernet sauvignon. Goed te combineren met rundvlees, lam, couscous en Franse kazen.

De wijnen hebben reeds diverse internationale prijzen gewonnen, zoals o.a. de Médaille d'Or op het Concours Général Agricole de Paris en goud tijdens de Decanter World Wine Awards in London voor de rosé. De l'Amaurigue wijnen staan ook op de wijnkaart bij een groot aantal bekende restaurants in Frankrijk, België en Nederland en wordt  o.a. geëxporteerd naar de US, Australië, Ibiza,  Duitsland, Denemarken en Taiwan.

Het domein biedt een unieke plek voor recepties, bruiloften en tentoonstellingen met prachtig uitzicht over de betoverende omgeving van de wijngaard.


 

Roxanne Creusen
geplaatst op 25-01-2021

Beste meneer/mevrouw,

Wij zijn onlangs gestart met ons bedrijf Loslippig - Wine Lifestyle Events. Wij houden ons voornamelijk bezig met het verkopen van wijn en zijn gevestigd in Zuid-Limburg.

Graag zouden we twee flessen (wit en rood) afnemen om te proeven en eventueel in ons aanbod op te nemen.

Graag vernemen wij van u of hier interesse voor is. Uiteraard komen wij graag persoonlijk kennis maken en zouden wij het leuk vinden om een rondleiding op uw wijngaard te krijgen.

Wij horen graag van u.

Met vriendelijke groet,

Rianne en Roxanne
www.loslippig.com
KvK-nummer: 81565313