Terug naar overzicht

Betuws Wijndomein

Nederland - Diederik Beker

Het Betuws Wijndomein is een wijngaard in Erichem Met 21.500 stokken is het een van de grotere wijngaarden van Nederland. Sinds 2008 wordt de wijn duurzaam geproduceerd.

De eigenaren hadden aanvankelijk een kleinschalig akkerbouwbedrijf met graan en suikerbieten en zochten rendabeler alternatieven. In 2004 is de eerste hectare beplant met druivenstokken die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat en de Betuwse rivierklei. Zij zijn geselecteerd op meeldauwtolerantie en vroegrijpheid, om zo duurzaam mogelijk te kunnen werken. Sindsdien is de wijngaard gefaseerd uitgebreid. In 2018 beslaat hij zeven hectare met 21.500 stokken. Dit zijn 70% witte druivenrassen en 30% voor rosé en rode wijnen, onder andere Regent, Johanitter, Solaris, Cabernet Cortis, Muscat Blue, Palantina, Pinotin en Souvigner Gris. Het streven is jaarlijks 25.000 flessen wijn te produceren.

Het wijndomein behaalde medailles en keurzegels op diverse concoursen, waaronder twee gouden medailles op PIWI International 2016 en een gouden medaille op de Berliner Wine Trophy 2016. Eigenaar Diederik Beker werd in 2017 tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen uitgeroepen tot Wijnmaker van het jaar. Tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen van 2018 werd het wijndomein uit 67 deelnemende wijngaarden gekozen tot een van de twee beste wijngaarden.

Behalve wijn maakt het wijndomein onder de naam Firma Bruis jaarlijks 11.000 liter cider van appels en peren en mousserend sap voor derden.