Terug naar overzicht

Nyetimber

Engeland - Eric Heerema

Al 30 jaar lang heeft Nyetimber maar één missie: de beste Engelse mousserende wijn maken, een die kan wedijveren met de allerbeste ter wereld.

Het gezicht van Nyetimber is de Nederlandse eigenaar, Eric Heerema, die het wijnhuis in 2006 overnam van een Amerikaans echtpaar. In de wijnkelder wordt hij bijgestaan door de wijnmakers Cherie Spriggs and Brad Greatrix. Cherie is de hoofdwijnmaker en won in 2018 als eerste vrouw en als eerste wijnmaker buiten de Champagne de titel ‘Mousserende Wijnmaker van het Jaar 2018’. Een topprestatie én een bevestiging van de topkwaliteit van deze Engelse bubbels.

Het wijndomein kent een rijke geschiedenis, die begon in 1086 toen het landgoed werd genoemd in het Domesday Book. Pas 900 jaar later, in 1988, werden de eerste wijnstokken geplant door een Amerikaans echtpaar. Dat bleek een slimme zet, want hun eerste ‘vintage’ werd bejubeld en bekroond met de titel ‘Beste Blanc de Blancs’. In de jaren die volgden, wonnen ze nog meer (internationale) prijzen, een bevestiging van de topkwaliteit van deze bubbels. Niet alleen de bubbels vallen in de prijzen, ook hoofdwijnmaker Cherie Spriggs werd in 2018 bekroond met de titel ‘Mousserende Wijnmaker van het Jaar 2018’. Een dubbele overwinning, want ze is de eerste vrouwelijke wijnmaker die deze prijs in de wacht sleept én de eerste buiten de Champagne. Een topprestatie.

Wijngaarden

Nyetimber bezit negen wijngaarden in West Sussex, Hampshire en Kent. Bij elkaar zijn ze goed voor zo’n 220 hectare. Net als in de Champagne kom je ook hier veel krijt tegen in de bodem, afgewisseld met zand. De wijngaarden liggen op beschutte plekken en zijn op het zuiden gericht. De gematigde temperaturen zorgen voor een langzame, geleidelijke rijping van de druiven, waardoor de delicate aroma’s en knisperende zuren behouden blijven. Het samenspel van bodem, klimaat, druivenrassen en de wijnmaker zorgt voor een ongeëvenaarde kwaliteit. Ook champagnehuizen zien de potentie van Engeland; een aantal ervan hebben daar zelfs al wijngaarden gekocht.

Succesnummers van Nyetimber

De wijnmakers van Nyetimber hebben al heel wat succesnummers op hun naam staan. Ze hebben namelijk als eerste een Engelse mousserende wijn gemaakt van uitsluitend de drie beroemde druivenrassen uit de Champagne, te weten: chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Ook waren zij de eersten met een ‘single vineyard’ mousserende wijn, de Tillington.