Terug naar overzicht

Wijnhoeve de Colonjes

Nederland - Freek Verhoeven

In 2001 is in Groesbeek Wijnhoeve De Colonjes gevestigd door Freek Verhoeven (1946-2018). Klein begonnen, maar inmiddels uitgegroeid tot de grootste biologische wijngaard van Nederland, met in totaal 13 ha wijngaard, verdeeld over drie wijngaarden: De Colonjes (1,5 ha), Knapheide (5 ha) en Op ’t Hof (6,5 ha). Tien verschillende druivenrassen zijn aangeplant. In de eigen wijnkelder worden daar witte, rode, rosé en mousserende wijnen van gemaakt. De rijke bodem proef je terug in de volle en mineraalrijke smaak. Regelmatig worden nationale - en internationale prijzen gewonnen

Daarnaast heeft De Colonjes van Groesbeek hét wijndorp van Nederland gemaakt. De Wijnfeesten in het laatste weekend van september trekken jaarlijks duizenden bezoekers. Naast Wijnhoeve De Colonjes zijn twaalf andere wijngaarden in en rond het dorp ontstaan. Samen werken wij zij aan  kwaliteitswijnen die elk met hun eigen accent iets vertellen van de pracht van Groesbeek en zijn omgeving. 

In 2017 werd met de opening van het Nederlands Wijnbouwcentrum de kroon gezet op een jarenlange droom van Freek Verhoeven: een plek waar je niet alleen kunt genieten van een goed glas wijn op een prachtig terras met uitzicht op de wijngaard en de heuvels rondom, maar ook een centrum waar alle kennis in Nederland over wijn, wijn maken en wijn beleven samenkomen.

Hart voor wijn en hart voor mensen gaan samen. Vanaf het begin was Wijnhoeve De Colonjes een sociale onderneming. Er wordt nauw samengewerkt met organisaties gericht op dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Een grote groep vrijwilligers maakt het plaatje compleet: zonder hun hulp zou Wijnhoeve De Colonjes nooit de mooie wijnen kunnen maken die we nu al jaren produceren.