Terug naar overzicht

Domein Holset

Nederland - Erik Leferink en Marianne Blijdesteijn

Domein Holset is het eerste Nederlandse domein dat op redelijk grote schaal, uitsluitend mousserende wijnen maakt.
Eerst was er de wijn, toen het Domein en nu is Domein Holset open voor iedereen. In 2008 liepen Erik Leferink en Marianne Blijdesteijn rondjes te draaien om de vervallen boerderij in Holset. Daar was het idee ontstaan om iets met deze mooie plek te doen. Wijn misschien? Druiven? De grond had de structuur die men kent uit Frankrijk, stenig, vol mineralen.

Recentelijk, in 2017 zijn de laatste ruimtes schoongeveegd van het bouwstof: Domein Holset is daar! Met onder andere twee woningen, B&B kamers een proeflokaal en mooie multifunctionele ruimtes. Plus een buitenruimte met natuurlijk de wijngaarden! In de loop van de jaren is er begonnen met het opknappen van de gebouwen met kernpunten als respect voor de omgeving, bouwen met natuurlijke materialen en een energiezuinig -liefst een nul-energie- gebouw te maken. De volgende elementen zijn bijvoorbeeld al gerealiseerd: geen aardgas meer nodig, een warmtepomp 100 meter onder de grond, zonnepanelen en zonnecollectoren, dikke geïsoleerde muren, hergebruik van regenwater.

De wijnen die gemaakt worden op Domein Holset zijn allemaal 'bubbels', mousserende wijnen. Kwaliteitsbubbels hebben net als ander mooie wijnen als basis een goede afstemming tussen de wijnranken, bodemgesteldheid, beheer en klimaat. De wijnen maken ze van een mix van klassieke en 'cool climate' druivenrassen zoals de souvignier gris cabernet blanc en johanniter, maar ook, chardonnay. Die gedijen in ons klimaat en zijn uitstekend geschikt voor mousserende wijnen. De mousserende wijnen zijn gemaakt volgens de traditionele methode en variëren van fris fruitig, tot elegant tot complex. De namen zijn opvallend: De Bruut, De Prins, De Dot en de Dame.