Terug naar overzicht

Domaine Karanika

Griekenland - Laurens Hartman en Annette van Kampen

Domaine Karanika bevindt zich in Amyndeo (of Amyntaion, zoals op het etkiket staat; genoemd naar de grootvader van Alexander de Grote). Dat ligt in het Noordwesten van Macedonië in Griekenland. Karanika bezit er 7 kleine wijngaarden van in totaal 4 hectare.

Laurens Hartman en Annette van Kampen startten hun wijnboerderij in 2006. Beiden zijn geboren en getogen in Nederland; Laurens is zoon van een Griekse moeder en Nederlandse vader, Annette komt uit een boerenfamilie. Ze hadden jarenlang managementfuncties bij verschillende bedrijven, maar hun droom was wijn makenIn de loop der jaren volgden ze opleidingen als wijnmaker, vinoloog en wijngaardenier. Ze kozen uiteindelijk voor het noorden van Griekenland vanwege hun liefde voor de Xinomavro druif.

De naam ‘Xynomavro’ betekent ‘zuur’ en ‘zwart’. Het is dan ook een ras met donkere kleur en van nature een hoge zuurgraad. Het ras is typisch voor de regio Macedonië. Er worden vooral veel krachtige rode wijnen van gemaakt. De rode xynomavro-wijnen van het gebied Naoussa zijn het bekendste en die kunnen over het algemeen goed ouderen.

Het doel van Laurens en Annette is om het imago van Griekse wijn te verbeteren en mooie wijn te maken, liefst op biologische grondslag. Volgens hen kan dat prima met hun Xynamavro uit het koel continentale terroir van Noord-Griekenland. Als Hollanders in Griekenland wordt Karanika inmiddels door de Griekse wijnpers betiteld als talent van het jaar! Hun rode wijn bewijst dat: krachtig, complex en vol van smaak.