Wijngoed Hegyem
Hongarije - Ciska van Ansem
De heuvels rondom het dorp Gyümölcsény zijn prachtig. Een aantal kleine verwaarloosde wijngaarden vroeg om herstel in oude glorie en wijnmaker Ciska van Ansem wist meteen dat ze dat wilde doen. Op deze paradijselijke plek maakt ze haar droom waar: samen met mensen uit het dorp ontwikkelt en exploiteert zij het wijngoed Hegyem, Hongaars voor ‘mijn berg’.
In 2005 zijn ze gestart met ongeveer een halve hectare grond die bijna voor de helft beplant was met rode en witte druivenstokken. Inmiddels is 1,2 hectare beplant en in productie. In 2016/2017 werden er opnieuw ca 1.000 wijnstokken geplant. De opbrengst van de ranken neemt jaar na jaar toe, maar ze houden de kwaliteit van de druiven nauwlettend in de gaten. Kwaliteit gaat bij Hegyem voor kwantiteit.
De wijnen worden ambachtelijk gemaakt met moderne kennis en technieken. De filosofie is om wijnen te maken waarbij de wijn in het wordingsproces gevolg wordt en de wijn zoveel mogelijk zonder extra ingrepen tot hun expressie wordt gebracht.