Terug naar overzicht

Wijngoed Hegyem

Hongarije - Ciska van Ansem

De heuvels rondom het dorp Gyümölcsény zijn prachtig.  Een aantal kleine verwaarloosde wijngaarden vroeg om herstel in oude glorie en wijnmaker Ciska van Ansem wist meteen dat ze dat wilde doen. Op deze paradijselijke plek maakt ze haar droom waar: samen met mensen uit het dorp ontwikkelt en exploiteert zij het wijngoed Hegyem, Hongaars voor ‘mijn berg’.

In 2005 zijn ze gestart met ongeveer een halve hectare grond die bij­na voor de helft beplant was met rode en witte druivenstokken. Inmiddels is 1,2 hectare beplant en in productie. In 2016/2017 werden er opnieuw ca 1.000 wijnstokken geplant. De opbrengst van de ranken neemt jaar na jaar toe, maar ze houden de kwaliteit van de druiven nauwlettend in de gaten. Kwaliteit gaat bij Hegyem voor kwantiteit.

Op de hellingen staan de volgende rassen aangeplant: Kékfrankos (rood), Syrah (rood), Zöld Veltelini (wit), Muscat Blanc (wit) en verschillende Rizlingsoorten (wit). In 2015 is Hegyem officieel een biologische wijngaard geworden. De rode wijnen die zij produceren zijn volledig biologisch. Voor de witte wijnen is het nog niet zover. Die worden nu ongeveer voor 50% van biologische druiven gemaakt. Het maakproces van de wijn zelf voldoet wel al aan de biologische eisen.

De wijnen worden ambachtelijk gemaakt met moderne kennis en technieken. De filosofie is om wijnen te maken waarbij de wijn in het wordingsproces gevolg wordt en de wijn zoveel mogelijk zonder extra ingrepen tot hun expressie wordt gebracht.