Terug naar overzicht

Chateau Rives-Blanques

Frankrijk, Languedoc/Roussillon - Jan en Caryl Panman

Misschien wel het beste domein van Limoux. Het op 350 meter hoogte gelegen Château Rives-Blanques omvat ruim 20 hectare aan wijngaarden. De Nederlandse bankier Jan Panman en zijn half Engelse vrouw Caryl kochten dit domaine aan de voet van de Zuid-Franse Pyreneeën in 1999. Ze haalden de toenmalige eigenaar Eric Vialade over om in dienst van het domein te blijven als ‘régisseur’, bedrijfsleider, zodat ze door hem alle kneepjes van het vak en hoeken van het domein konden leren kennen. Hij is er nooit meer weggegaan: Vialade, opgeleid in Bordeaux en in het biologisch wijn maken door zijn vader, is inmiddels al 30 jaar lang de wijnmaker op Rives-Blanques.

De hoge ligging van de wijngaard en de westenwind die er regelmatig waait, hebben twee voordelen: er kunnen dankzij de verkoeling prachtige frisse witte en mousserende wijnen gemaakt worden en de wijnstokken hebben door de wind minder last van schimmelziekten. De bekendste stille witte wijnen uit de Limoux zijn die van chardonnay. Zoals Master of Wine Jancis Robinson schreef: “Buiten de Bourgogne is Limoux waarschijnlijk het meest geschikte gebied om mooie chardonnaywijnen te maken.” De ‘Cuvée Odyssée’ van Château Rives-Blanques werd door haar zelfs vergeleken met de wijnen uit Meursault en Puligny-Montrachet.

Château Rives-Blanques was een van de eerste domeinen in Frankrijk die volgens de natuurvriendelijke ‘agriculture raisonnée’ methode werkte, die dicht tegen de biologische wijnbouw aan zit. De druiven worden dan ook geteeld volgens de beginselen van de ‘Terra Vitis’ federatie. Een deel van de wijngaarden wordt volledig biologisch bewerkt. Er worden alleen witte druiven verbouwd: het lokale ras mauzac, chardonnay en chenin blanc. Over de Crémant de Limoux, hun mousserende wijn van chardonnay en chenin, zei Jancis Robinson: “Verrukkelijk. Wie heeft er nog champagne nodig?” De AOC Limoux staat verder bekend om haar stille witte wijnen van chardonnay en chenin die vergisten en rijpen op eikenhouten barriques. Die van het echtpaar Panman horen volgens vele kenners tot de allermooiste van de streek.