Terug naar overzicht

La Masciare

Italië - Erik en Virna Den Dunnen

Irpinië heeft een trotse traditie van olijfolieen en wijnen van de hoogste kwaliteit zoals de Ravece en Marinese olijfvarieteiten en wijnen zoals de Fiano di Avellino, Greco di Tufo en Taurasi, alledrie geclassificeerd als DOCG. Het 'terroir' van dit gebied biedt de optimale condities voor deze oude olijf- en druifsoorten, die al eeuwenlang deel uitmaken van het landschap. De vulkanische ondergrond van de regio en de grote temperatuursverschillen tussen dag en nacht zorgen ervoor dat de Aglianico druif wijnen levert die zich kunnen meten met de Nebbiolo druif uit Piemonte en de Sangiovese druif uit Toscane. De populariteit van de wijnen uit deze regio is een relatief nieuw verschijnsel.

In deze kleine wijnstreek maakt Erik - met zijn Italiaanse vrouw Virna - wijn. Sinds de oprichting van het bedrijf is het aantal flessen gegroeid van 10.000 naar 55.000 flessen per jaar. De druiven voor de rode wijnen van La Masciare (Aglianico, Campi Taurasini en Taurasi) groeien in verschillende wijngaarden in de heuvels rondom Paternopoli. De Fiano di Avellino (witte wijn) komt van twee wijngaarden in het beroemde Arianiello gebied rondom Lapio, en de Greco di Tufo (witte wijn) komt van één wijngaard in het Chianche gebied. Eén van de acht kleine dorpjes is die samen het gebied van de Greco di Tufo DOCG (de hoogste denominatie) vormen. Het merendeel van de wijngaarden is in eigendom, de overigen worden gepacht met lange termijn contracten van tenminste 15 jaar.