Terug naar overzicht

Niepoort Vinho

Portugal - Dirk van der Niepoort

Niepoort is de naam van een porthuis - gevestigd in Vila Nova de Gaia - dat door de Nederlander Eduard Kebe in 1842 is opgericht en in 1847 Franciscus Marius van der Niepoort als zakenpartner kreeg. Omdat Kebe niet lang daarna overleed kwam het porthuis in volledig eigendom van de familie Van der Niepoort. De tegenwoordige (2012) wijnmaker is Dirk van der Niepoort (1964) en daarmee de 5e generatie. Zijn zus Verena is uitvoerend directeur per 2005.

Men maakt er jaarlijks zo’n half miljoen flessen port en is daarmee één van de kleinere porthuizen. Hun port wordt als merk tot de meer zoetere beoordeeld. Er worden alle gebruikelijke typen geproduceerd, maar vooral veel Colheita’s. Gedurende de 5 generaties Van der Niepoort, heeft de familie Nogueira eveneens met 5 generaties het porthuis Niepoort bijgestaan met keldermeesters. Sinds de jaren 90 van de 20e eeuw maakt men er ook gewone rode- en witte wijn.

De vinificatie van al hun wijnen vindt plaats in Vale de Mendiz. Er worden - zoals veel andere porthuizen - druiven ingekocht van diverse quinta’s - dat zijn boerenbedrijven die druiven verbouwen - in de Dourovallei. Dit in tegenstelling tot de “single quinta’s” die naast de verbouw van druiven ook zelf hun wijn maken. De ingekochte druiven komen wel allemaal van A-klasse wijngaarden. Voorheen had Niepoort geen eigen quinta’s. In de jaren 80 zijn er de eerste aangekocht: Quinta do Carril, Quinta de Nápoles en Quinta do Passadouro. Deze laatste is overigens een aparte onderneming van Dirk van der Niepoort en de Duitser Dieter Bohmann.

De Niepoort wereld is er eentje die al jarenlang meegaat. De laatste twee decennia wordt het wijnhuis aangestuurd door Dirk Niepoort, de vijfde generatie van de familie die naar Portugal vertrok. Zijn passie voor wijn, respect en nieuwsgierigheid voor de Douro regio is een constante inspiratie voor zijn team. Mede hierdoor worden er al jarenlang met extreme zorgzaamheid prachtige wijnen geproduceerd