Terug naar overzicht

Terra Personas

Spanje - Ruud Persoon

In 2007 vertrekt het gezin Persoon uit Lisse naar Spanje, voor een leven op het zonnige platteland. Ruud neemt het besluit om een bestaande wijngaard te kopen in Montsant, Noord Spanje. Het werk opgezegd en samen met echtgenote en vier kinderen wordt de grote stap gezet.

Vrouw en kinderen zijn inmiddels terug in Lisse, maar Ruud zet zijn droom door. Op enkele hectare wijnbouwgrond gaat hij van start met zijn bedrijf Terra Personas. Gezin en Ruud pendelen op en neer tussen Spanje en Nederland.

Het wijnbouwgebied Montsant ligt geografisch gezien in Noord-Oost Spanje onder de Pyreneeën nabij de Middellandse zee. De wijngaarden liggen er beschut door de aanwezigheid van bergen. Montsant ligt als een soort hoefijzer om het veel meer bekende wijnbouwgebied Priorato heen. In Priorato worden zeer mooie wijnen gemaakt. Het is in Spanje, met Rioja, het enige gebied dat een DOC kwalificatie mag dragen. Dat heeft ook gevolgen voor de prijs. De prijzen voor wijn uit Priorato liggen duidelijk hoger dan de wijn uit het naastgelegen gebied Montsant.

Het is niet gemakkelijk om hier goede wijn te maken. In de zomer schijnt de zon volop en blijft het droog, alleen in het voorjaar en najaar valt er regen. De bodem bestaat uit leemachtige grond die het vocht heel goed vasthoudt. In juli is het vocht ook diep in de grond opgedroogd en is het voor de planten overleven. Op de wijngaard Terra Personas is geen waterput aanwezig om de druivenstokken van water te voorzien. Voor de wijnproductie levert dit lage rendementen op. Onder deze droge omstandigheden leveren de aangeplante druivenstokken echter wel een bijzondere kwaliteit wijn op. De druivenrassen die op de wijngaard zijn aangeplant, geven diepe, volle, karaktervolle en geconcentreerde wijn met een intense en donkere kleur. De mondstructuur is zacht en aangenaam.

De twee belangrijkste druivenrassen op de wijngaard Terra Personas zijn Cariñena (1972 aangeplant) en Garnacha (2008). Dit zijn in DO Montsant veel voorkomende druivenrassen. Daarnaast is voor rode wijn de internationaal bekendere druivenrassen Syrah en Cabernet Sauvignon aangeplant. Voor witte wijn is White Garnacha en Macabeu aangeplant.