Terug naar overzicht

Domein Pietershof

België - Piet Akkermans

Piet Akkermans zoekt in 1997 de rust op in zijn geboortestreek. Al snel bleek dat ‘heerlijk nietsdoen’ niet voor hem weggelegd is. Samen met zijn vrouw Marlies stort hij zich in een nieuw avontuur. Wijn maken, dat gaan ze doen! Met een bijna kinderlijk enthousiasme plantten ze enkele wijnstokken aan. Na enkele uitschuivers, leermomenten en bijscholingen kan Piet Akkermans zich vandaag de trotse eigenaar noemen van wijndomein Pietershof. Op zijn prachtige zuidhelling het Crindael heeft hij vandaag een wijngaard van 2 hectare met schitterende druiven van topkwaliteit.

Oude benamingen als Wijngaardsberg en Wiegerhaeghe wijzen op het rijke wijnverleden van de Voerstreek. Toch is Akkermans wijngaard anno 1997 een alleenstaand project. De aanwezigheid van kalksteen geeft de wijnen van Pietershof mineraliteit en fijne structuur. De talrijke dikke silexstenen in de grond fungeren als natuurlijke kacheltjes. Opgewarmd door de zon gloeien ze heerlijk na, waardoor de druiven nog urenlang kunnen genieten van deze ‘aardwarmte’. Akkermans koos hoofdzakelijk voor de klassieke druivenrassen zoals Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris en Auxerrois. Maar omdat wijn maken pas echt fun is wanneer je naar hartenlust kan variëren en spelen, heeft hij ook enkele stokken Riesling en Pinot Noir.

Voor Akkermans is het simpel: hoe zuiverder de wijn, hoe beter. Een wijn moet fris, zuiver en mineraal smaken. Producten die de smaak beïnvloeden, zweert hij af. Dit begint al op het land. Hij kiest bewust voor en zo natuurlijk en ecologisch mogelijke aanpak. Tussen de ranken groeien grassen en kruiden die het overtollige vocht uit de grond opnemen. Later ploegt hij ze om en dienen ze als natuurlijke compost. Om die reden gebruikt Akkermans geen hout voor de vergisting van zijn wijnen. Dit zou ten koste gaan van de frisse elegante en zuivere smaak. Het mag duidelijk zijn. Het Pietershof gaat voor smaak: fris, zuiver, fruitig en vooral heel erg lekker! Niet voor niets werden de wijnen van Pietershof tot twee maal toe verkozen tot beste Belgische wijn!