Terug naar overzicht

Drei Wines

Duitsland - Jan Paul Driessen

Na jarenlang in Zwitserland te hebben gewerkt, kwam Jan-Paul Driessen (1970) terecht in het Duitse Moezel-dal, om daar een vakantiepark te leiden, bij het wijndorp Kröv. Behalve bevriend met de plaatselijke wijnbouwer Jan Klein raakte Driessen in de ban van de wijn. Niet alleen opende hij in het vakantiepark een vinotheek, maar begon ter plekke ook zelf wijn te maken, op een gepacht, steil leisteenperceel.

Vooral met Jan Klein werd vaak gesproken over de toekomst van Riesling, de grote specialiteit van de regio Mosel. Ooit was dit een wereldberoemde wijn, maar tegenwoordig zien velen hem als zoet en goedkoop. Tegelijk krimpt het cultuurlandschap van de Duitse Moezel: het aantal hellende wijngaarden loopt terug vanwege onder meer lage literprijzen, hoge productiekosten en rooisubsidies.

Hoe deze spiraal te doorbreken? 'Overleven kan alleen door de kwaliteit en typiciteit die in dit gebied aanwezig is te vertalen naar de fles', bedacht Driessen. Waarna hij in 2008 zijn baan opzegde en samen met Klein een bedrijfje begon om dat soort Riesling te gaan produceren.

De onderneming, Drei Wines gedoopt, betrekt de benodigde druiven van 'collega's die goed omgaan met druiven'. De bedoeling is om ze op den duur wat meer te betalen dan een grote kelder of coöperatie, zodat de desbetreffende boeren hun akkers intact houden - en daarmee het unieke cultuurlandschap.

Behalve een eigentijdse presentatie werd ook een specifieke wijnstijl ontwikkeld. 'We wilden een twinkelende Riesling maken die een heel aangenaam mondgevoel geeft dat noch zuur noch zoet is, en met zo weinig mogelijk alcohol.'