Terug naar overzicht

Domaine Karel de Graaf

Frankrijk, Bourgogne - Karel de Graaf

Karel de Graaf is mede-oprichter en oud-hoofdredacteur van het kritische wijntijdschrift PersWijn en is wijndocent aan diverse opleidingen (o.a. WSET bij Winefield’s, Het Wijninstituut en het Begeleidingstraject Magister Vini voor vinologen). Je kunt hem dus gerust ‘s Lands grootste Bourgogne-specialist noemen. De Côte d’Or, het hart van de Bourgogne, vindt Karel het meest fascinerende deel van dit unieke wijngebied. Recentelijk ontving Karel, uit handen van de Frans Ambassadeur in Nederland, een hoge, bijzondere onder scheiding. Hij werd Officier dans l’Ordre du Mérite agricole.

Tot januari 1993 kon hij alleen maar dromen van een bezit van een eigen wijngaard. Toen liep hij bij toeval tegen een te koop staand perceel aan en sloeg hij onmiddellijk toe. Samen met zijn beste vriend in de Bourgogne, producent Vincent Girardin uit Meursault, kocht hij ruim een halve hectare in ‘Les Narvaux’, een wijngaard met de aop Meursault.

Het ‘lieu-dit’ Meursault ‘Les Narvaux’ wordt gerekend tot de allerbeste dorps-wijngaarden van de gemeente Meursault. Les Narvaux ligt aan de bovenkant van de helling, op zo’n 250 m hoogte. De grond is er mager en aanzienlijk minder diep en vet dan in de ‘plaine’ (de vlakke en laag gelegen wijngaarden). Je zit hier zo op de rotsbodem. Een Narvaux is dan ook bijna altijd een Meursault met veel mineraliteit, elegantie, finesse en fijne zuren, terwijl die van de ‘plaine’ over het algemeen wat rijker, vetter en krachtiger zijn. De druiven worden hier vrij laat geplukt vanwege het geringe rottingsgevaar. Eric Germain van het huis Vincent Girardin, één van de sterren van de Bourgogne, neemt -na overleg met Karel- de vinificatie voor zijn rekening. De temperatuur wordt nooit hoger dan 20 graden Celsius. Door de temperatuur in de kelders laag te houden duurt de appel-melkzure gisting langer dan normaal wat de kwaliteit van de wijn ten goede komt. De wijn krijgt dezelfde behandeling als de Grands Crus van Vincent Girardin en wordt pas na 18 maanden gebotteld.