Terug naar overzicht

Domaine Favori

Frankrijk, Provence - Frankrijk, Provence - Hendrik en Hanneke van Ruller

Hanneke en Hendrik van Ruller kochten in het voorjaar van 1995 een driehonderd jaar oud wijnboerderijtje op 20 ha grond, dat toen al Domaine Favori heette. In de daaropvolgende jaren is de boerderij gerenoveerd en uitgebreid. Op de domaine zijn twee grotere gites en drie kleinere, die bewoond worden door vrijwilligers. Momenteel omvat het terrein door de vele nieuwe aankopen meer dan 110 ha, waarvan 50 ha wijngaard. 20 ha liggen rondom het huis en de cave en de rest verspreid in alle windrichtingen. Domaine Favori ligt zeer afgelegen, ongeveer 5 km vanaf Bras. Bras is een middeleeuws dorpje in de Var, binnen de driehoek Brignoles-St.Maximin la Ste Baume – Barjols. Een uurtje rijden van de Middellandse Zee, 1 uur van Marseille en 1,5 uur van Nice. De wijngaarden van Domaine Favori zijn gelegen op glooiende hellingen van heuvels, 350 m boven de zeespiegel en hebben de kwalificatie A.O.C.

Voorheen werden alle druiven van Domaine Favori naar de Coöperatie van Bras gebracht. In 1999 zijn Hanneke en Hendrik begonnen met het maken van wijn van de druiven afkomstig van de wijngaarden die zij na 1998 hadden gekocht. De hoeveelheden te maken wijn werden elk jaar groter door de aankoop van bestaande wijngaarden rondom Favori en door de nieuwe aanplant.De belangrijkste druivensoorten zijn: Cabernet Sauvignon, Grenache, Cinsaut, Mourvèdre, Carignan, Syrah, Ugni Blanc en Vermentino (Rolle). Grenache en Cinsault zijn de belangrijkste druivensoorten in de Provence voor het maken van Rosé.

De capaciteit van de Cave is 400.000 liter. Jaarlijks worden er nieuwe wijngaarden toegevoegd en aangelegd. Nieuwe aangelegde wijngaarden gaan rustig 50 jaar mee en mogen tussen de 5000 en 5500 liter wijn opbrengen om de AOC status te dragen. Voor de Vin de Pays is een hogere opbrengst toegestaan.

Mary Lucassen
geplaatst op 03-11-2023

IN 1998 hebben mijn man Jacques en ik druiven geplukt op Domaine Favori in Bras. We hadden gereageerd op een advertentie in een kampeer magazine.
Een prachtige mooie tijd.

We zijn vanuit Nederland nog geëmigreerd naar Frankrijk en hebben een mooi aantal jaren in de Dordogne gewönd. We zijn 4 jaar geleden definitief terug gekeerd naar Nederland.

Mijn vraag;
Leven Hanneke en Hendrik nog ?

We wensen jullie al het goede toe.

Mary en Jacques Lucassen