Terug naar overzicht

Chateau La Tulipe

Frankrijk, Bordeaux - Ilja Gort

Neerlands bekendste wijnboer - Ilja Gort - zag in 1994 zijn droom in vervulling gaan toen hij het vervallen Château de la Garde kocht. Hij wist dit in zo’n tien jaar tijd om te bouwen tot een goed functionerend wijnkasteel met zowel moderne vinificatie-apparatuur als traditionele barriques van Frans eikenhout. Zijn wijnen La Tulipe en Slurp staan in de supermarkt. Daarnaast schrijft hij boeken en maakt TV-programma's.

In 1994 kocht Ilja Château de la Garde, het 13e eeuws wijnkasteel in de buurt van Saint-Émilion. Prachtig gelegen, te midden van zijn bijna 20 hectaren wijngaarden van de beste grondsoort. Sinds 2010 is de naam van het chateau veranderd in Château la Tulipe de la Garde.

De wijngaarden op het château zijn onderverdeeld in 30 percelen die apart gevinifieerd worden en bestaan uit 80% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon en 5% Cabernet Franc. Zorgvuldige handmatige oogstselectie en de hoogste kwaliteitsnormen worden gewaarborgd door de wereldberoemde winemaker Michel Rolland. Sinds een aantal jaren wordt de handmatige oogst verricht met Nederlandse plukkers.

Omdat ze in Bordeaux niet het juiste klimaat hebben om de Slurpwijn te produceren, pachten zij grond in de Languedoc en zijn ze gestart met produceren van Cabernet- en Syrah-druiven. Sinds 2015 wordt ook rode wijn geproduceerd in Spanje, in La Manchuela, het hoogste gelegen gebied van La Mancha.