In 2017 verhuisden Bertjan en Nicole naar de Loire vallei. Voorheen woonden zij in Amsterdam, werkte Nicole als adviseur & coach in het bedrijfsleven en Bertjan was journalist bij het FD. Daarnaast importeert Bertjan al sinds 2002 natuurwijn van 25 natuurwijnmakers uit Frankrijk, Spanje en Duitsland. Het idee om zelf wijn te maken was er altijd al, net als de plek, de Loirevallei. In 2016 besloten zij de mogelijkheden te onderzoeken en in 2017 begon het avontuur. Zij creëerden hun wijndomein: Domaine la Taupe. Vrij vertaald, het huis van de mol.
La Taupe beslaat 7 hectaren biodynamische wijngaarden. Overgenomen van een bevriende wijnmaker, Bruno Allion, die al sinds 1997 biologisch werkt en sinds 2003 biodynamisch. Het is voor de Nederlandsers heel belangrijk om op ‘schone en levende’ grond te werken. En zo kwamen ze terecht, in Thesee. Een klein dorpje (400 inwoners) op de noordoever van de rivier de Cher. zo’n 40 kilometer ten zuidoosten van de stad Tours. Het is hier mooi, en rustig. De appellation heet ‘Touraine’. Ze verbouwen voornamelijk Sauvignon Blanc voor witte wijn. En voor rood hebben zij gamay, cabernet franc, cabernetsauvignon, cot en pineau d’aunis druiven.
Op La Taupe wordt biodynamisch gewerkt. Dit houdt in dat ze werkzaamheden zoals snoeien en bottelen doen aan de hand van de ‘maankalender’. Ook maken ze hun eigen biodynamische ‘preparaten’ waar ze de wijngaarden mee ‘behandelen’ om ze zo gezond en sterk houden. Zie het als ‘homeopathie’, het versterken de aanwezige natuurlijke krachten om allerlei schimmels en ziekten op een natuurlijke manier tegen te gaan. Kunstmest is daardoor niet nodig en compost gebruiken ze minimaal.
Bertjan en Nicole zijn wijnmakers die zuiver werken. Zij gebruiken geen pesticiden, geen herbiciden of kunstmest in de wijngaard. In de winter snoeien ze de planten zelf, ze bewerken de grond zo veel mogelijk met de hand, plukken met de hand en zorgen voor biodiversiteit in de wijngaarden (aardappelen, fruitbomen, bloemen, tarwe, erwten; we planten heel wat). De rendementen per wijnstok houden ze bewust laag, met het oog op de kwaliteit van het fruit om uiteindelijk lekkere en geconcentreerde wijn te kunnen maken.
Ze gaan daarin nog een stap verder, door het maken van natuurwijn (vin naturel). Ze hebben gezond fruit en daarmee maken ze wijn zonder interventie. Dat betekent spontane fermentatie met druifeigen gisten, ze voegen dus geen fabrieksgisten en enzymen toe, er wordt niet gechaptaliseerd, de wijnen niet geklaard en ongefilterd gebotteld zonder toevoeging van sulfiet.
Kortom, ze ‘begeleiden’ de druiven, maar grijpen niet in. Dat kan alleen als het fruit gezond is. Et voila, het resultaat. Bijzondere natuurwijnen, energiek en spannend. Levendige wijnen die altijd in ontwikkeling zijn, en nooit saai, iedere fles en ieder glas is weer anders. Ze experimenteren ieder jaar, en maken ongeveer 9 verschillende cuvées per jaar. In totaal produceert La Taupe zo’n 25.000 flessen per jaar.