Een bezoek aan de Achterhoek

Een bezoek aan de Achterhoek
Een bezoek aan de Achterhoek

Auteur: Dennis Doorakkers

Een bezoek aan de Achterhoek in Corona tijd, support your ‘locals’!

 

Half november ging ik op bezoek bij wijnboer Job uit de Achterhoek, uiteraard geheel corona proof.

In deze regio zal je niet snel de internationale rassen als Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Gris tegenkomen. Nee, hier staan de wijngaarden aangeplant met ‘nieuwe’ rassen. Deze druiven rijpen beter in ons huidige klimaat en zijn resistenter tegen schimmels. De combinatie van het hoge aantal zonuren en het heuvelachtige landschap geven de Achterhoek de bijnaam ‘het Toscane van Nederland’.

Op mijn horloge staat 09:55 wanneer ik de herfstkleurige wijnranken tussen de mist in de verte zie verschijnen.

Job en Neeltje Huisman zijn al hun hele werkzame leven actief in diverse agrarische ondernemingen, zoals een akkerbouwbedrijf en een proefboerderij in Groningen. Maar in de zomer van 2005 ging het roer geheel om. Na veel discussies over de soorten druiven, de inrichting van de wijngaard en natuurlijk ook de naam van de wijnboerderij was ´t Heekenbroek een feit. De naam is afkomstig naar het gedeelte van Landgoed de Ulenpas waar de wijnboerderij aan grenst. Vele jaren terug was dit 1 geheel.

Op 12 mei 2006 zijn de eerste druivenstokken geplant en is het avontuur echt begonnen.

In de wijngaard staan Johanniter, Solaris, Souvignier Gris, Cabernet Cortis, Pinotin en Cabaret Noir aangeplant. Ze produceren per jaar ongeveer 7.000 flessen en inmiddels is de wijngaard een kleine twee hectare groot.

Hartelijk word ik door Job ontvangen en we lopen, met de 1,5 meter afstand regel gehandhaafd, naar het proeflokaal. Deze ruimte hangt vol (tientallen) oorkondes en prijzen van Nederlandse en internationale wijnwedstrijden en ook staan alle wijnen en proefpakketten uitgestald voor de verkoop aan passanten of gasten van de B&B. Normaliter wordt deze ruimte gebruikt om wijnproeverijen te houden of huurt men het af voor feesten en partijen, maar Job en ik bespreken hier, onder het genot van een kopje koffie en een heerlijk stuk Achterhoekse kruidenkoek, de huidige invloed van de pandemie voor zowel wijnboer als importeur. Al snel komen we uit op onze gedeelde passie; de Nederlandse wijn.

We maken een rondje door de wijngaard en mij valt op dat alle wijnranken zijn geleid via de dubbele Guyot methode. ‘’De Cordon methode gaf geen goede resultaten’’ vertelt Job mij. Hij is tevreden over de 2020 oogst, ondanks dat een deel van de wijngaard in mei nog onverwacht met nachtvorst te maken kreeg, maakte het warme najaar veel goed. ‘’Mooie compacte trossen met druiven met concentratie en een mooie balans tussen restsuiker en zuurgehaltes’’.

Aan het einde van het tweede perceel hangen, ingebonden in netten, nog trossen mooie volle druiven met een licht roze tint. Het gaat hier om de Souvignier Gris, welke wijnen maakt die vergelijkbaar zijn met een lichte witte Bourgondië; denk aan meloen, abrikozen en kweepeer. De verwachting is dat de oogst pas over enkele weken zal plaatsvinden en het lange hangen komt doordat de druiven na de nachtvorst van mei opnieuw zijn gaan uitlopen, mooi natuurverschijnsel! Op één ras na dus zijn alle druiven geoogst, met de hand wel te verstaan, en slechts drie dagen gelden is de er partij geoogst en de wijnmakerij binnen gebracht.

Dus op naar de wijnmakerij!

We lopen bij binnenkomst gelijk tegen een compact model wijnpers aan, een zogenaamde pneumatische machine, welke werkt op luchtdruk en zo heel nauwkeurig en zacht de druiven kan persen. Iets verder in de wijnmakerij staan diverse roestvrijstalen vaten waar via een waterslot in ieder vat de lucht ontsnapt. Blub, blub, blub, blub, het is een grappig geluid in de stille wijnmakerij. De gisting duurt hier 10 tot 14 dagen, daarna blijven de wijnen nog tussen de 2 weken tot 2 maanden op de gist liggen (sur lie) om een vollere smaak te ontwikkelen.

Job wijst naar een rvs tank van 625 liter; ‘’Deze is sinds 2 dagen aan het gisten, wil je een tankmonster proeven?’’ Daar ben ik uiteraard wel voor in en wat proef je daar al de potentie in zeg, ongelooflijk!

In sommige gevallen lijkt de gisting niet optimaal te blijven doorgaan, dus wordt hier temperatuur controle toegepast. Naast de vergisting op rvs staat er ook een barrique met Johanniter. Dit blijkt een vat te zijn met duigen van Duits eikenhout en koppen van acaciahout, bijzonder!

In de koelcel staan nog 4 eiken vaten van ieder 225 liter. Het zijn 2 Franse vaten met Cabernet Cortis (vergelijkbaar met een Cabernet Sauvignon, denk rijk aan kleur, cassis en kersen aroma’s en stevige tannines) voor 2 jaar en in de 2 Amerikaans eiken vaten zit Pinotin voor 1 jaar op vat.

Een enorm leuk en vooral weer leerzaam bezoek. De wijnen zijn te koop in de wijngaardwinkel in Drempt, bij de lokale drankenzaak in de Achterhoek en via webshop van Voerman wijnen.