Mosselen en Nederlandse wijn

Mosselen en Nederlandse wijn
Mosselen en Nederlandse wijn

 

Nederlandse wijn en mosselen

(door Jacqueline Stienstra)

Het mosselseizoen is weer begonnen! Je kan ze weer overal krijgen, bij de supermarkt, de horecagroothandel, op de markt en natuurlijk bij de visboer. Je kan ze dus overal krijgen maar de vraag is, welke wijn drink je hier nou bij?

Over het algemeen zou je een mooie frisse ziltige witte wijn schenken bij mosselen. Klassiek wordt vaak een Muscadet of Sauvignon Blanc geschonken. Deze twee druivenrassen worden nauwelijks of niet verbouwd in Nederland. In Nederland hebben we een gematigd zeeklimaat waardoor wijnbouw een behoorlijke uitdaging is! Het is niet alleen vaak koud (nachtvorst) maar het is ook vochtig wat vaak tot schimmelgroei leidt. Wij verbouwen daarom in Nederland veel witte druivenrassen, denk hierbij aan voor de meeste mensen onbekende druivenrassen zoals:  Johanniter, Cabernet Blanc (lijkt wat op Sauvignon Blanc), Muscaris Solaris en Souvignier Gris.

Mosselen kan je natuurlijk op verschillende manieren bereiden. Om de juiste wijn bij het juiste mosselgerecht te kiezen dien je rekening te houden met de bereidingswijze en eventueel de saus die je gaat gebruiken. Ik zal deze keer een paar mooie Nederlandse wijnen uitlichten welke goed samen gaan met mosselen:

                                                                                       

Klassiek gekookte mosselen

Altijd lekker! De gekookte mosselen blijven mooi ziltig en houden hun smaak. Kies hierbij voor een witte wijn met wat zuren. Neem dus geen witte wijn welke houtrijping heeft gehad want deze zal te veel overheersen. De Josefien van wijngaard St. Martinus zal hier perfect bij passen!

 

Mosselen op Thaise wijze

Vooral kleine mosselen worden vaak gebruikt om te wokken. Vaak wordt er dan knoflook, Spaanse peper en een scheutje kokosmelk gebruikt. Mosselen nemen gauw smaak op en door de kokosmelk krijgt het een klein zoetje. Kies dus geen frisse ziltige witte wijn maar een witte wijn met geurige aroma’s van bloesem en rijpfruit. Een goede keus is bijvoorbeeld de Schouwen Druivenland Gris+ van de Kleine Schorre.

 

Mosselen van de BBQ

Het is zomer dus de barbecue wordt weer veel gebruikt. Gezien het mosselseizoen is begonnen maken we vaak mosselen op klassieke wijze, maar wat dacht je van mosselen op de BBQ? De BBQ geeft de mosselen vaak een intensere smaak. Schenk hier gerust een mooie Nederlandse bubbel bij, bijvoorbeeld Reestlander Sparkling Brut Entrada.

 

Wijngaard St. Martinus, Zuid-Limburg

(Josefien)
Een mooie droge witte wijn gemaakt van de Johanniter druif
In de jonge jaren geurend naar vers wit fruit met een levendige structuur en fijne zuren.
Tijdens de rijping in de fles ontwikkelen de geuren en worden de aroma’s rijper.

Bron: www.wijngaardmartinus.nl

Wijnhoeve De Kleine Schorre, Zeeland

Een mooie witte wijn gemaakt van de Pinot Gris en Pinot Blanc
‘Enerzijds heel fris, anderzijds een tikkeltje zoet. Sappig ook, vleugje wit fruit en op
de achtergrond een klein rozijntje.’

Bron: https://www.dekleineschorre.nl/

Wijngoed Reestlandhoeve, Overijssel

De Reestlander Sprankling-Brut is een wijn gemaakt volgens de
methode traditionèle, ook wel een Nederlandse champagne genoemd.
Deze wijn is gemaakt van de Johanniter druif. Met een geur van lindebloesem,
brooddeeg en toast, en een fruitige smaak van abrikoos. 

Bron: https://reestlandhoeve.nl/