Nederlandse wijn op internationaal podium

Nederlandse wijn op internationaal podium
Nederlandse wijn op internationaal podium

Auteur:  Dennis Doorakkers

Hoe verhouden Nederlandse wijnen zich momenteel met de rest van de wijnwereld?

Met de opwarming van de aarde genieten de Nederlandse wijngaarden ieder jaar weer van meer zonlicht en warmte en hierdoor rijpen de druiven steeds optimaler. De balans tussen de fruitaroma’s en de aanwezige zuren wordt steeds evenwichtiger en ook ontwikkelen de wijnen een hogere complexiteit als het om smaakgelaagdheid gaat.

Maar doet ons kleine kikkerlandje serieus mee op het wereldtoneel of valt het, met alle respect, in de categorie van Haagse hopjes, Zeeuwse bolussen, Groninger Metworst en andere folkloristische lekkernijen? Met ongeveer 200 professionele wijnbedrijven, 350 ha aan wijngaarden en een flessenproductie van ongeveer 1,1 miljoen flessen per jaar vallen we niet op tussen wijnreuzen als Frankrijk, Italië en Spanje.

Waar Zeeland en Limburg als pioniers bestempeld zijn, schuift het klimaat op richting het noorden en de wijnbouw volgt.  Er zijn twee ‘stromingen’ Nederlandse wijnen te herkennen, als je kijkt naar de aangeplante wijndruiven. In Zeeland en Limburg staan de wijngaarden vooral aangeplant met internationale rassen als Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Gris. De professionalisering gaat snel, zo ook in Brabant en vooral in Gelderland, maakt men grote stappen. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies staan hier met name hybride rassen als Johanniter en Cabernet Cortis aangeplant. Deze druiven zijn sneller rijp en zijn resistenter tegen temperatuurschommelingen en schimmels. Maar maakt onbekend ook onbemind?

Afgelopen februari was ik jurylid bij de Berliner Wein Trophy (BWT), waar wijnen uit de gehele wereld ingestuurd worden. De BWT is één van de grootste prestigieuze wijncompetities in haar soort. Ruim 230 internationale juryleden nemen deel aan de grootste competitie onder toezicht van de International Organisation for Vine and Wine (OIV). Met een professioneel gezelschap van o.a. wijnschrijvers, wijnimporteurs en de wijn ambtenarij uit ruim 40 verschillende landen zoals Korea, Chili, de Verenigde Staten, Duitsland, Griekenland, Portugal en Spanje worden de wijnen blind geproefd via een objectief beoordelingssysteem.

In totaal waren er 7.590 wijnen te beoordelen uit 34 verschillende landen. Er zijn in totaal 27 dubbel goud, 2.077 goud en 172 zilveren medailles uitgereikt.

En jawel, er zaten ook Nederlandse medaille winnaars tussen. Opvallend was dat dit allemaal wijnen waren uit Gelderland.  Een mousserende wijn (Brut) op basis van 100% Johanniter van Wijngoed Montferland haalde de gouden medaille in een flight tussen vergelijkbare wijnen. Het Nederlandse wijnbedrijf Wijnboerderij ’t Heekenbroek won maar liefst twee medailles.

Voor Voerman Wijnen proefde ik in het proefpanel de wijnen en delen van deze proefnotities lees je hieronder.

Bronckhorster Parel Rosé  2018 (Goud Berliner Wein Trophy 2020,)

‘’Feestelijk rood fruit in het glas, ‘frizzante style’ uit het Toscane van Nederland’’ Oogverblindend licht roze met fijne parelende bubbels. Geuren van gulle aardbeien en frambozen, prachtige zuurbalans. Frisse en vrolijke afdronk, waar men met de nieuwe rose Prosecco’s uit Veneto nog wat van kan leren.

Nieuw Tivoli Rood Barrique 2016 (Zilver Berliner Wein Trophy 2020)

‘’Triple Cab met Frans en Amerikaans eiken toets’’ Donkerpaars tot granaatrood met intens geurende neus. Denk aan toefje vanille en volop donker fruit, volle body, veel concentratie, zuiver en mooie structuur. Zwarte kers, lichte rode paprika, toasted cederhout, cassis, zoethout, drop en leer. Fluweelzachte tannines, zwoele, sappige en lange afdronk.

Dus hoe verhouden Nederlandse wijnen zich momenteel met de rest van de wijnwereld? Dat Nederland nog niet mee doet in de absolute top dat is zeker, maar dergelijke wijnen geven veel vertrouwen en getuigen van een enorme professionaliseringsslag en doordat wijnboeren deze wijnen insturen naar internationaal erkende competities komen we langzamerhand in het zicht van de internationale wijnprofessionals. Want zeg nu zelf, kwaliteit wordt altijd blind herkend! Cheers!