Limburgs Wijnlandschap!

Limburgs Wijnlandschap!
Limburgs Wijnlandschap!

Afgelopen zaterdag ben ik in de wijnschool aan het poetsen. (Tja, deze crisis haalt onverwachte kanten naar bovenJ ) Terwijl ik de boekenkast uitstof, sta ik opeens met een boek in mijn handen, dat blijkbaar allang geleden aan mijn aandacht ontsnapt is. Dat ik het in mijn bezit heb, zo te zeggen. Ik ben het echt vergeten. Maar nu, nu komt het me geweldig goed van pas.

Het is niet te verwachten dat we dit jaar weer vol door Italië kunnen reizen, hoe zeer dit land ook een van onze favoriete bestemmingen is. Ook onze reis over zee zal niet gaan dit jaar. Niet erg. Want dit boek in mijn handen drukt me weer eens met mijn neus op de wijnbouw en de prachtige gebieden in ons eigen land. En die van de buren.

“Van mijnstreek tot wijnstreek”. 'In regio's waar wijn wordt verbouwd, daar gaat het goed', aldus Steve Stevaert. Samen met journalist Marc Declercq schreef hij een boek over wijnroutes in beide Limburgen. Helaas is Steve Stevaert in 2015 om het leven gekomen. Echter het boek dat Declercq en hij hebben neergelegd voor de wijnliefhebbende mens geeft een bijzonder doorkijkje in het Belgische en Nederlandse Limburg. Een wijnwereld die wij zodra het mogelijk is zeker weer zullen gaan bezoeken.

Tien verschillende domeinen liggen onder de loep in het boek! Hiervan vijf in België en vijf aan Nederlandse zijde. Niet alleen de wijndomeinen worden uitgelicht, nee, je kunt je echt vermaken aan beide zijden en middels veel leuke tips de lekkerste plekjes in deze wijnstreek bezoeken. Alle betrokkenen zijn het erover eens. De kwaliteit van de wijn begint in de wijngaard! Bovendien, de wijnen die hier gemaakt worden zijn zo lekker! Dat weten wij al heel lang.

Wat je van ver haalt, kost veel energie. De wijnen mogen dan misschien spotgoedkoop zijn, kijk maar eens in de supermarkt, er is altijd wel een mega-aanbieding. Maar zet ze nu eens in een blindproeverij naast een zo’n Limburgs pareltje. Zeker, die kost misschien wel tig keer zoveel als die 6 die je wellicht voor hetzelfde bedrag zou kunnen kopen. Dat is dan de keuze, kwantiteit voor kwaliteit oftewel ga je voor smakelijk of voor zakelijkJ

Peter Pelzer van Domein Aldenborgh formuleert het als volgt. Hij is gelukkig met de unieke ligging van zijn wijngaard en zegt “Hier vind je geen kilometers wijngaarden achter elkaar. Alles wat te veel is op een vierkante meter, of het nu druiven, mensen of kippen zijn, begint fratsen uit te halen.”

Kortom, ons Limburgs wijnerfgoed! Wauw, het is absoluut de moeite van het bezoeken en proeven waard! In het najaar doe ik weer een mooie wijnworkshop over het Limburgse goud!