Wijnkeuring van de lage landen 2019

Wijnkeuring van de lage landen 2019
Wijnkeuring van de lage landen 2019

In het sfeervolle Koetshuis van restaurant Bentinck, met op de achtergrond het imposante kasteel Amerongen, vond zondag 1 september jl. de uitreiking plaats van de eremedailles van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2019. De aanwezige wijnboeren, hun families en vrienden en diverse genodigden en geïnteresseerden werden door gastro-entrainer Janna Rijpma op vlotte en humorvolle wijze door de diverse huldigingen gepraat, waarbij in haar openingswoord een kritische noot niet ontbrak. (Wijnboeren, er kan nog wel iets aan uw websites verbeteren….). Maar ook een aantal persoonlijke observaties van Janna droeg bij aan de uitstekende sfeer van de middag: zo hield zij een pleidooi voor het langer laten liggen van onze witte wijnen. De hoge zuren nodigen daar zeker toe uit. Haar opmerking ontving veel bijval.

242 deelnemende wijnen
In totaal namen 67 wijnhuizen deel aan de keuring van dit jaar: 10 Belgische wijngaarden met 30 wijnen en 57 Nederlandse wijngaarden met 212 wijnen. Van de Nederlandse wijnen waren vooral die uit Gelderland en Limburg sterk vertegenwoordigd. Het merendeel van de deelnemende wijnen was wit. In totaal namen 161 witte, 47 rode en 34 rosé wijnen deel. Van alle wijnen waren er 205 stil, waarvan 147 wit, 47 rood en 23 rosé. Daarnaast deden 25 mousserende wijnen (20 wit en 5 rosé) mee en 12 parel wijnen (6 wit en 6 rosé). Ook dit jaar werden wijnen van verschillende oogstjaren ingestuurd.

Gouden medailles
Gouden medailles waren er voor Betuws Wijndomein (LingeRood Cuvee Barrique 2017 en LingeWit Edelzoet 2018), Domein Crutzberg (Crutzberg Brut 2017), Domein de Vrakelberg (Vrakelberg Wit Cuvée 2018), Wijndomein Kitsberg (Chardonnay Krachtig 2018), Wijngaard Hesselink (Regent Barrique 2016), Wijngaard Sint Martinus (Johannes 2017) en Wijngoed Fromberg (Fromberger Classique Brut 2017).

Organisatoren Simon Crone, Dik Beker en Bob Janssen van het Wijninstituut Nederland hadden ook telkens de drie beste witte, rode, rosé, zoete, mousserende en parelwijnen boven tafel gehaald. De beste witte wijnen van 2019 waren de Kitsberg Chardonnay Krachtig 2018 van Wijndomein Kitsberg in Heer, Belgisch Limburg; de Vrakelberger Wit Cuvée 2018 van Domein de Vrakelberg in Voerendaal, Limburg en de Solaris 2018 van Wijngaard Aan de Breede Beek in Nijkerk, Gelderland. Zelf mocht ik de drie beste mousserende wijnen aankondigen: Fromberger Classique 2017 van Wijngoed Fromberg in Ubachsberg, Limburg; Crutzberg Brut van Domein Crutzberg in St Truiden, Belgisch Limburg en En Passant Brut 2017 van Wijndomein En Passant (de Toffe Peer) in Driewegen, Zeeland. Beste wijngaardeniers van 2019 waren Diederik Beker van Betuws Wijndomein, Stan Beurskens van Sint Martinus en Henk Breugem van Aan de Breede Beek.