Nederlandse wijnen krijgen beschermde status

Goed nieuws voor Limburgse wijnmakers: twee Nederlandse wijnen maken grote kans op speciale Europese bescherming. Het gaat om wijn uit de Limburgse Maasvallei en uit het Mergelland. Maar wat levert zo'n beschermde naam eigenlijk op?

"Het grind en de klei maken de grondsoort hier zo bijzonder. Daarnaast is dit gebied het droogste deel van Nederland en België. Die combinatie maakt deze regio uniek", vertelt Harry Vorselen. Hij is wijnboer in de Limburgse plaats Thorn en een van de initiatiefnemers van Europese aanvraag.

Maasvallei en Mergelland

De aanvraag voor wijn uit de Limburgse Maasvallei is in de eindfase. Andere Europese landen en landen daarbuiten hebben tot vandaag de tijd om bezwaar in te dienen. Als die bezwaren er niet blijken te zijn, dan is wijn uit de Maasvallei de eerste Nederlandse wijn met een Beschermde Oorsprongsbenaming. Eenzelfde procedure loopt er voor wijn uit het Mergelland. Ook daar zijn alle stadia van de aanvraag al doorlopen en is het wachten op eventuele bezwaren.

Extra bijzonder

De kans dat er bezwaren komen, wordt door kenners niet erg hoog geacht. Als alles meezit heeft Nederland begin 2018 twee wijnen met een Beschermde Oorsprongsbenaming. Bij de Maasvallei is het extra bijzonder omdat het om een grensoverschrijdend gebied gaat, vanaf het Belgische Lanaken via Maasmechelen en Maaseik over de Nederlandse grens naar Roermond.

Hogere prijs

De procedure duurt lang, jaren zelfs. Maar het is het waard, zegt wijnboer Vorselen: "Het is een kwaliteitskeurmerk. Het is niet zo dat ik direct een euro op de prijs kan gooien, maar consumenten kopen de wijn wel eerder."

"Het is niet alleen dat je een hogere prijs kunt vragen voor een beschermd product. Een Europese erkenning beschermt ook tegen misbruik en namaak", zegt Diana van de Langkruis - van der Meer. Zij is secretaris van de Adviescommissie geografische aanduidingen, oorsprongsbenamingen en gegarandeerde traditionele specialiteiten. Van de Langkruis - van der Meer begeleidt ondernemers die producten Europees willen laten beschermen. Dat kan op drie verschillende manieren in Europa. 

Beschermde Oorsprongsbenaming:

Geldt voor producten waarbij alle handelingen van de productie in een bepaald geografisch gebied plaats vinden. Nederlandse producten met deze erkenning zijn: Opperdoezer Ronde en Boeren Leidse met sleutels, Kanterkaas, Noord-Hollandse-Edammer, Noord-Hollandse Gouda en Brabantse Wal Asperges. Andere bekende Europese voorbeelden zijn Feta, Gorgonzola en Prosciutto di Parma.

Beschermde Geografische Aanduiding:

Deze erkenning geldt voor landbouwproducten en levensmiddelen waarbij tenminste één handeling in een bepaalde streek of regio wordt verricht. In Nederland zijn dat: Westlandse Druif, De Meerlander, Gouda Holland, Edam Holland en Hollandse Geitenkaas. Wat wijn betreft is in Nederland voor elke provincie een BGA geregistreerd.

Gegarandeerde Traditionele Specialiteit:

Hierbij gaat het niet om de geografische afkomst, maar om de receptuur en productiewijze die beschermd wordt. In Nederland zijn dat: Hollandse Nieuwe, Boerenkaas, Basterdsuiker.