Terug naar overzicht

Domaine de l'Amaurigue

Frankrijk, Provence - Dick en Eugenie de Groot

Op zoek naar een eigen wijngaard stuitte de familie de Groot in 1998 op de wijngaard Domaine de l’Amaurigue. Gelegen in het plaatsje Le Luc, in het centrum van de Provence, was deze wijngaard precies wat zij zochten: ruim 140 hectare grond met 40 hectare wijnranken.

De boerderij op het Domaine dateert uit 1786 en het landgoed werd in die tijd voornamelijk voor de agriculture gebruikt. Vanaf 1940 werd de l’Amaurigue voor het eerst als wijngaard gebruikt, en in de jaren die volgden werden de druiven van het landgoed naar de plaatselijke wijncoöperatie gebracht.

De familie de Groot heeft de eerste jaren gebruikt om een moderne wijngaard neer te zetten. Men is begonnen met het bouwen van eigen metalen en betonnen cuves die temperatuur gereguleerd zijn en de hoge kwaliteit van de wijn garanderen, zodat de wijnmaker Jean-Marie Quef één van de beste wijnen uit de Provence kan realiseren. Zo werd de oorspronkelijke ‘Vin de Pays’ wijn van l’Amaurigue een echte ‘Appelation Controlleé’ wijn, welke garant staat voor een hoge kwaliteit van de wijn.

Nu, inmiddels 13 jaar later, produceert Domaine de l’Amaurigue zo’n 250.000 flessen per jaar, waaronder waaronder ca. 180.000 flessen rosé en de rest rood en wit. Er wordt gebruik gemaakt van de druiven van de Provence: de Cabernet Sauvignon, Grenache, Syrah, Carrignan en Cinsault voor de rode en rosé wijn, en de Rolle en Ugni Blanc voor de witte wijn.