Er zijn geen blogberichten gevonden met uw criteria
Wijngoed Thorn

Wijngoed Thorn

Nederland - Harry Vorselen

Beschermde Limburgse wijn

Reeds ten tijde van het middeleeuwse vorstendom Thorn vond er op behoorlijke schaal wijnbouw plaats in deze omgeving. Napoleon bracht hierin verandering, toen wijnbouw buiten Frankrijk verbood. Inmiddels is de wijnbouw weer volop terug in de streek en speelt Wijngoed Thorn hier een mooie rol in. Na zijn wijnbouwopleiding aan het SLVA in Duitsland is Harry Vorselen met een gezonde dosis pioniersmentaliteit begonnen aan het opbouwen van Wijngoed Thorn. Het maken van kwaliteitswijn o.a. door middel van beperkte opbrengsten per druivenstok is de eerste prioriteit. Dit streven heeft reeds geresulteert in het behalen van verschillende internationale wijnprijzen.

Wijngoed Thorn verbouwt de druivenrassen Pinot Auxerrois, Pinot Gris, Riesling, Pinot Noir en Dornfelder. De witte wijnen worden in moderne roestvrijstalen temperatuurgestuurde tanks opgevoed. Voor de rode wijnen gebruiken ze de traditionele barriques van Frans eikenhout. De wijnkelder en het proeflokaal van Wijngoed Thorn liggen midden in het oude historische witte stadje Thorn.

Moderne technieken en de hoogste kwaliteitseisen in combinatie met toewijding en passie staan garant voor karaktervolle maaslandse wijnen van Wijngoed Thorn. Inmiddels zijn de wijnen van Wijngoed Thorn Europees beschermd via de BOB - Beschermde Oorsprongs Benaming.

Wijnerij de Belaeving

Wijnerij de Belaeving

Nederland - Joep en Monique van Schaijk

Wereldprimeur van druiven uit de kas

Wijnerij de Belaeving doet haar naam eer aan. Het is een bijzondere beleving om tussen de 10.000 wijnstokken te lopen in de oude rozenkassen. Het bedrijf wordt gerund door Joep en Monique van Schaijk, die aanvankelijk een nertsenbedrijf runden en enkele jaren geleden op zoek gingen naar een nieuwe uitdaging. In 2010 kochten ze de kas van een rozenkwekerij, waar ze in 2015 begonnen met de teelt van wijndruiven onder glas. Een wereldprimeur!

In de kas worden enkel klassieke druiven verbouwd. Chardonnay, Riesling, Merlot, Cabernet Sauvignon en Temperanillo. Ook dat is uniek, want deze laatste drie druivensoorten zouden buiten de kas nooit kunnen gedijen in Nederland. Al na een jaar werden de eerste druiven voor de Belvinage wijnen geoogst. De stokken geven meer druiven dan stokken buiten de kas en volgens van Schaijk bevatten de druiven minder vocht en daarmee meer smaak. "Wij willen wijn maken, die qua smaak en prijs kan concurreren met de wijnen uit Zuid-Europa".

 

 

Luditte Wines

Luditte Wines

Zuid Afrika - Niels Verburg

Passie voor Shiraz

Wijnmaker Niels Verburg heeft een passie voor Shiraz. Hij maakt maar drie wijnen en daar stopt hij zijn hele ziel en zaligheid in. De eerste oogst van Luddite was de 2000 en sindsdien scoort deze wijn hoog in de Platter-wijngids, elk oogstjaar haalt minimaal 4 ½ ster (outstanding).
Niels is van Hollandse komaf: zijn ouders zijn Nederlanders. En hoewel Niels in Zuid-Afrika is geboren, heeft hij nog altijd een Nederlands paspoort en vliegt hij alleen met KLM als hij overzees gaat, zodat hij in Amsterdam een tussenstop kan maken. Een koud biertje en Hollandse Nieuwe zijn vaste prik bij een bezoek. Hij spreekt nog behoorlijk Nederlands, maar het Engels en Afrikaans gaat hem beter af.

De Luddite farm bevindt zich in de regio Bot Rivier, tussen Elgin en Hermanus. Het valt onder de Walker Bay ward en is relatief koel omdat het een paar kilometer van de oceaan ligt. Er is 17 hectare grond waarvan 5,5 hectare is beplant met wijnstokken. Penny, de vrouw van Niels, zorgt voor de wijngaard.

Domaine D'Ardhuy

Domaine D'Ardhuy

Frankrijk, Bourgogne - Carel Voorhuis

Nederlandse regisseur in de Borugogne

Domaine d'Ardhuy is een Bourgognehuis dat in korte tijd tot de top 5 producenten van de regio ging behoren. Zeer uitgebreide keuze aan terroirs, en hoge kwaliteit van de basis tot de Cru's.

Gabriel Ardhuy hielp in de Bourgogne bij de oogst van 1947 en ontmoette daar zijn toekomstige vrouw Eliane, dochter van een wijnboer uit Bourgogne. Zij krijgen zeven dochters. De familie d’Ardhuy is lang eigenaar geweest van het handelshuis Pierre André, met als hoofdzetel Château Corton-André. Dat wordt in 2002 verkocht, zodat alle aandacht kan uitgaan naar de eigen wijngaarden en het ontwikkelen van het eigen domein. De familie Ardhuy bezit meer dan veertig hectare wijngaard in geweldige percelen en heeft daarnaast nog een bedrijf in de Rhône in eigendom. Voor beide domeinen worden geleid door een van de dochters.

Begin 2003 komt Carel Voorhuis, zoon van een advocaat uit Maastricht die eerder een wijnhuis in de Jura had gekocht, als ‘régisseur’ binnen. En dan gaat het snel: al in 2004 kiest de Revue de Vins de France Ardhuy als nummer 3 van producenten in de Côte de Beaune en als nummer 4 in de Côte de Nuits.

Aaldering Vineyards & Wines

Aaldering Vineyards & Wines

Zuid Afrika - Marianne en Fons Aaldering

Ondernemer in topwijnen

Marianne en Fons Aaldering kochten in 2004 het 24 hectare tellende estate in Devon Valley, Stellenbosch. Daarmee ging hun lang gekoesterde wens om een van Zuid-Afrika’s beste wijnen te produceren in vervulling. Na enkele jaren geïnvesteerd te hebben in topkwaliteit wijnen kwamen in 2010 de eerste wijnen op de markt. Inmiddels worden de Aalderingwijnen geëxporteerd naar 26 landen wereldwijd en staan de wijnen op de wijnkaart bij ruim 300 Nederlanse restaurants. Daarnaast worden de wijnen geschonken in de KLM Wold Businessclass, American Airlines en Asiana Airlines First Class. Een geweldige erkenning voor het Zuid-Afrikaanse wijnhuis met Nederlandse roots.

Om het doel te bereiken zijn er op het Aaldering Estate hypermoderne faciliteiten gerealiseerd. Het imposante zwarte wijnhuis in Stellenbosch is een opvallende verschijning tussen de traditionele witte wijnhuizen in Zuid-Afrika. Het elegante zwart is ook weer terug te vinden in het etiket van de wijnen. Wijnmaker en general manager Dustin Osborne, heeft de wijnkelder ingericht op de productie van premium wijnen met een maximale capaciteit van 120.000 flessen per jaar. Door het toepassen van verschillende gistingen en vinificatiemethodes laat Dustin de identiteit van iedere cuvée tot haar recht komen.

Chateau Brown

Chateau Brown

Frankrijk, Bordeaux - Familie Dirkzwager

Top Pessac-Léognan met Schots vleugje

De naam van het Chateau – waarvan de oorsprong teruggaat tot de late middeleeuwen – komt van een rijke Schotse handelaar die zich aan het eind van de 18e eeuw in Bordeaux vestigde: John Lewis Brown. Dankzij grote inspanningen en de nodige investeringen is Chateau Brown inmiddels terug op de plek waar het behoort, namelijk aan de top van de appellatie Pessac-Léognan. Het Chateau is nu eigendom van de Franse wijnfamilie Mau en de Nederlandse gedistilleerdfamilie Dirkzwager. De leiding van het Chateau is in handen van Jean-Christophe Mau, die bij het wijnmaken ondersteund wordt door het grote talent Stéphane Derenoncourt.

De wijnen van Chateau Brown, zowel rood als wit, zijn bijzonder fraai. Journalisten als Jancis Robinson, maar ook Robert Parker waarderen de wijnen met lovende kritieken en veel punten. De 28 hectare wijngaard, die grotendeels is beplant met de rode druivensoorten cabernet sauvignon, merlot en petit verdot (23 ha) en met slechts 5 ha witte druivensoorten semillon en sauvignon blanc, levert wijnen met de typische kwaliteitskenmerken van de streek. De wijnen bieden in hun jeugd al enorm veel drinkplezier. In grote jaren hebben de wijnen bovendien een zeer goed bewaarpotentieel.
 

 
 

Wijndomein St. Martinus

Wijndomein St. Martinus

Nederland - Stan Beurskens

Experimenteren in de Limburgse heuvels

De wijngaarden van Wijndomein St. Martinus zijn gelegen in het zuidelijkste puntje van Nederland, tussen de uitlopers van de Ardennen, vlakbij het drielandenpunt in de gemeente Vaals. Het wijndomein is in 1988 begonnen met een kleine wijngaard aangeplant door Hans Beurskens, deze wijngaard groeide al snel uit tot een ware proeftuin. De overname van het bedrijf in 1996 door zijn zoon Stan Beurskens luidde een nieuwe fase in waarbij de weg naar kennisverdieping echter blijvend werd ingeslagen. De wijngaarden ‘t Rott, Villare en Holset bestaan momenteel uit 13 ha. Echter bewerken en oogsten zij van ruim 16,5 ha. De oorspronkelijke wijngaard dient nog steeds als bron voor veel experimenten. Deze experimenten worden gedaan om te kijken hoe op een zo'n duurzaam mogelijke manier wijn geproduceerd kan worden. Dit gebeurt met het testen van de ‘nieuwe’ druiven rassen, ook worden een aantal alternatieve manieren om er voor te zorgen dat geen systemische bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeven te gebruiken.

Stan Beurskens studeerde oenologie aan de beroemde universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika en de universiteit van Geisenheim in Duitsland. Naast zijn theoretische achtergrond heeft hij inmiddels bijna 20 jaar praktijkervaring in verschillende wijngaarden over de hele wereld in zowel de klassieke als ook de nieuwe wereld. In 2007 is hij zijn eigen wijnbouwadvies bureau begonnen (www.wijnbouwadvies.nl) waarmee hij meer dan 60 wijngaarden in binnen en buitenland begeleidt bij de wijnbouw en vinificatie.

 

Winegut Goedwinemakers

Winegut Goedwinemakers

Oostenrijk - Ton en Monique Goedmakers

Diese Oranjes können auch Rot, Weiss und Rose

Diese Oranjes können auch Rot, Weiss und Rose! Waar anderen genieten van hun welverdiende pensioen, begon Ton samen met Monique - en een bevriend stel - een wijngoed in Oostenrijk. En niet zomaar op een plek, maar in Gamlitz in Südsteiermark, een van de meest boeiende wijngebieden in het zuidoosten van Oostenrijk. Deze bijzondere plek - met perfecte bodom voor wijndruiven - brengt al jaren topwijnen voort.

Olifantsberg Family Vineyards

Olifantsberg Family Vineyards

Zuid Afrika - Dennis en Paul Leeuwerik

Prijswinnaars op toplocatie

Op minder dan een uurtje rijden van Kaapstad, middenin de Zuid-Afrikaanse wijnregio Breedekloof, ligt Olifantsberg Family Vineyards. Dit kleine, vijf hectare tellende wijngoed is sinds 2003 in handen van de Nederlandse familie Leeuwerik. De wijngaarden van Olifantsberg liggen op de hellingen van het Brandwacht gebergte. Dankzij de hoge ligging en de vrijwel constant blazende wind is er een koel microklimaat. Ideale omstandigheden voor de productie van topkwaliteit druiven! 

In de wijngaard wordt gewerkt met respect voor de natuur. De druivenstokken worden organisch bemest en het rendement in de wijngaard wordt bewust laag gehouden. Dit alles met als doel om optimaal rijpe, gezonde en geconcentreerde druiven te oogsten van hoge kwaliteit. Na de handmatige oogst worden deze druiven naar de nieuw gebouwde vinificatiekelder gebracht. Ook hier laat wijnmaker Jacques de Plessis de natuur haar werk doen. Na het kneuzen van de druiven volgt een traditionele schilinweking en worden de druiven vergist. Hierna worden ze gerijpt op eikenhouten vaten waarvan jaarlijks ongeveer eenderde deel wordt vernieuwd. De wijnen van Olifantsberg zijn hierdoor perfect in balans met mooi gedoseerd eikenhout in geur en smaak.

De wijnen hebben meerdere prestigieuze prijzen in de wacht gesleept.

Wijngoed Hegyem

Wijngoed Hegyem

Hongarije - Ciska van Ansem

De Hongaarse berg

De heuvels rondom het dorp Gyümölcsény zijn prachtig.  Een aantal kleine verwaarloosde wijngaarden vroeg om herstel in oude glorie en wijnmaker Ciska van Ansem wist meteen dat ze dat wilde doen. Op deze paradijselijke plek maakt ze haar droom waar: samen met mensen uit het dorp ontwikkelt en exploiteert zij het wijngoed Hegyem, Hongaars voor ‘mijn berg’.

In 2005 zijn ze gestart met ongeveer een halve hectare grond die bij­na voor de helft beplant was met rode en witte druivenstokken. Inmiddels is 1,2 hectare beplant en in productie. In 2016/2017 werden er opnieuw ca 1.000 wijnstokken geplant. De opbrengst van de ranken neemt jaar na jaar toe, maar ze houden de kwaliteit van de druiven nauwlettend in de gaten. Kwaliteit gaat bij Hegyem voor kwantiteit.

Op de hellingen staan de volgende rassen aangeplant: Kékfrankos (rood), Syrah (rood), Zöld Veltelini (wit), Muscat Blanc (wit) en verschillende Rizlingsoorten (wit). In 2015 is Hegyem officieel een biologische wijngaard geworden. De rode wijnen die zij produceren zijn volledig biologisch. Voor de witte wijnen is het nog niet zover. Die worden nu ongeveer voor 50% van biologische druiven gemaakt. Het maakproces van de wijn zelf voldoet wel al aan de biologische eisen.

De wijnen worden ambachtelijk gemaakt met moderne kennis en technieken. De filosofie is om wijnen te maken waarbij de wijn in het wordingsproces gevolg wordt en de wijn zoveel mogelijk zonder extra ingrepen tot hun expressie wordt gebracht.

Domaine Karanika

Domaine Karanika

Griekenland - Laurens Hartman en Annette van Kampen

Liefde voor de Xinomavro druif

Domaine Karanika bevindt zich in Amyndeo (of Amyntaion, zoals op het etkiket staat; genoemd naar de grootvader van Alexander de Grote). Dat ligt in het Noordwesten van Macedonië in Griekenland. Karanika bezit er 7 kleine wijngaarden van in totaal 4 hectare.

Laurens Hartman en Annette van Kampen startten hun wijnboerderij in 2006. Beiden zijn geboren en getogen in Nederland; Laurens is zoon van een Griekse moeder en Nederlandse vader, Annette komt uit een boerenfamilie. Ze hadden jarenlang managementfuncties bij verschillende bedrijven, maar hun droom was wijn makenIn de loop der jaren volgden ze opleidingen als wijnmaker, vinoloog en wijngaardenier. Ze kozen uiteindelijk voor het noorden van Griekenland vanwege hun liefde voor de Xinomavro druif.

De naam ‘Xynomavro’ betekent ‘zuur’ en ‘zwart’. Het is dan ook een ras met donkere kleur en van nature een hoge zuurgraad. Het ras is typisch voor de regio Macedonië. Er worden vooral veel krachtige rode wijnen van gemaakt. De rode xynomavro-wijnen van het gebied Naoussa zijn het bekendste en die kunnen over het algemeen goed ouderen.

Het doel van Laurens en Annette is om het imago van Griekse wijn te verbeteren en mooie wijn te maken, liefst op biologische grondslag. Volgens hen kan dat prima met hun Xynamavro uit het koel continentale terroir van Noord-Griekenland. Als Hollanders in Griekenland wordt Karanika inmiddels door de Griekse wijnpers betiteld als talent van het jaar! Hun rode wijn bewijst dat: krachtig, complex en vol van smaak.

 

 

 

Chateau Rives-Blanques

Chateau Rives-Blanques

Frankrijk, Languedoc/Roussillon - Jan en Caryl Panman

Misschien wel het beste domein van Limoux

Misschien wel het beste domein van Limoux. Het op 350 meter hoogte gelegen Château Rives-Blanques omvat ruim 20 hectare aan wijngaarden. De Nederlandse bankier Jan Panman en zijn half Engelse vrouw Caryl kochten dit domaine aan de voet van de Zuid-Franse Pyreneeën in 1999. Ze haalden de toenmalige eigenaar Eric Vialade over om in dienst van het domein te blijven als ‘régisseur’, bedrijfsleider, zodat ze door hem alle kneepjes van het vak en hoeken van het domein konden leren kennen. Hij is er nooit meer weggegaan: Vialade, opgeleid in Bordeaux en in het biologisch wijn maken door zijn vader, is inmiddels al 30 jaar lang de wijnmaker op Rives-Blanques.

De hoge ligging van de wijngaard en de westenwind die er regelmatig waait, hebben twee voordelen: er kunnen dankzij de verkoeling prachtige frisse witte en mousserende wijnen gemaakt worden en de wijnstokken hebben door de wind minder last van schimmelziekten. De bekendste stille witte wijnen uit de Limoux zijn die van chardonnay. Zoals Master of Wine Jancis Robinson schreef: “Buiten de Bourgogne is Limoux waarschijnlijk het meest geschikte gebied om mooie chardonnaywijnen te maken.” De ‘Cuvée Odyssée’ van Château Rives-Blanques werd door haar zelfs vergeleken met de wijnen uit Meursault en Puligny-Montrachet.

Château Rives-Blanques was een van de eerste domeinen in Frankrijk die volgens de natuurvriendelijke ‘agriculture raisonnée’ methode werkte, die dicht tegen de biologische wijnbouw aan zit. De druiven worden dan ook geteeld volgens de beginselen van de ‘Terra Vitis’ federatie. Een deel van de wijngaarden wordt volledig biologisch bewerkt. Er worden alleen witte druiven verbouwd: het lokale ras mauzac, chardonnay en chenin blanc. Over de Crémant de Limoux, hun mousserende wijn van chardonnay en chenin, zei Jancis Robinson: “Verrukkelijk. Wie heeft er nog champagne nodig?” De AOC Limoux staat verder bekend om haar stille witte wijnen van chardonnay en chenin die vergisten en rijpen op eikenhouten barriques. Die van het echtpaar Panman horen volgens vele kenners tot de allermooiste van de streek.

La Masciare

La Masciare

Italië - Erik en Virna Den Dunnen

Ooit gehoord van Irpinië?

Irpinië heeft een trotse traditie van olijfolieen en wijnen van de hoogste kwaliteit zoals de Ravece en Marinese olijfvarieteiten en wijnen zoals de Fiano di Avellino, Greco di Tufo en Taurasi, alledrie geclassificeerd als DOCG. Het 'terroir' van dit gebied biedt de optimale condities voor deze oude olijf- en druifsoorten, die al eeuwenlang deel uitmaken van het landschap. De vulkanische ondergrond van de regio en de grote temperatuursverschillen tussen dag en nacht zorgen ervoor dat de Aglianico druif wijnen levert die zich kunnen meten met de Nebbiolo druif uit Piemonte en de Sangiovese druif uit Toscane. De populariteit van de wijnen uit deze regio is een relatief nieuw verschijnsel.

In deze kleine wijnstreek maakt Erik - met zijn Italiaanse vrouw Virna - wijn. Sinds de oprichting van het bedrijf is het aantal flessen gegroeid van 10.000 naar 55.000 flessen per jaar. De druiven voor de rode wijnen van La Masciare (Aglianico, Campi Taurasini en Taurasi) groeien in verschillende wijngaarden in de heuvels rondom Paternopoli. De Fiano di Avellino (witte wijn) komt van twee wijngaarden in het beroemde Arianiello gebied rondom Lapio, en de Greco di Tufo (witte wijn) komt van één wijngaard in het Chianche gebied. Eén van de acht kleine dorpjes is die samen het gebied van de Greco di Tufo DOCG (de hoogste denominatie) vormen. Het merendeel van de wijngaarden is in eigendom, de overigen worden gepacht met lange termijn contracten van tenminste 15 jaar.

 

 

Niepoort Vinho

Niepoort Vinho

Portugal - Dirk van der Niepoort

Port met geschiedenis

Niepoort is de naam van een porthuis - gevestigd in Vila Nova de Gaia - dat door de Nederlander Eduard Kebe in 1842 is opgericht en in 1847 Franciscus Marius van der Niepoort als zakenpartner kreeg. Omdat Kebe niet lang daarna overleed kwam het porthuis in volledig eigendom van de familie Van der Niepoort. De tegenwoordige (2012) wijnmaker is Dirk van der Niepoort (1964) en daarmee de 5e generatie. Zijn zus Verena is uitvoerend directeur per 2005.

Men maakt er jaarlijks zo’n half miljoen flessen port en is daarmee één van de kleinere porthuizen. Hun port wordt als merk tot de meer zoetere beoordeeld. Er worden alle gebruikelijke typen geproduceerd, maar vooral veel Colheita’s. Gedurende de 5 generaties Van der Niepoort, heeft de familie Nogueira eveneens met 5 generaties het porthuis Niepoort bijgestaan met keldermeesters. Sinds de jaren 90 van de 20e eeuw maakt men er ook gewone rode- en witte wijn.

De vinificatie van al hun wijnen vindt plaats in Vale de Mendiz. Er worden - zoals veel andere porthuizen - druiven ingekocht van diverse quinta’s - dat zijn boerenbedrijven die druiven verbouwen - in de Dourovallei. Dit in tegenstelling tot de “single quinta’s” die naast de verbouw van druiven ook zelf hun wijn maken. De ingekochte druiven komen wel allemaal van A-klasse wijngaarden. Voorheen had Niepoort geen eigen quinta’s. In de jaren 80 zijn er de eerste aangekocht: Quinta do Carril, Quinta de Nápoles en Quinta do Passadouro. Deze laatste is overigens een aparte onderneming van Dirk van der Niepoort en de Duitser Dieter Bohmann.

De Niepoort wereld is er eentje die al jarenlang meegaat. De laatste twee decennia wordt het wijnhuis aangestuurd door Dirk Niepoort, de vijfde generatie van de familie die naar Portugal vertrok. Zijn passie voor wijn, respect en nieuwsgierigheid voor de Douro regio is een constante inspiratie voor zijn team. Mede hierdoor worden er al jarenlang met extreme zorgzaamheid prachtige wijnen geproduceerd

Champagnehuis Boizel

Champagnehuis Boizel

Frankrijk, Champagne - Evelyne Roques-Boizel

Top Champagne met Nederlandse roots

Het Champagnehuis Boizel is sinds 1834 gevestigd in Epernay. De huidige directrice, Evelyne Roques-Boizel, is de dochter van de in Amsterdam geboren Erica Boizel-Hötte. De Champagne van Madame Boizel is fris en fruitig van smaak.

Deze topchampagne wordt voornamelijk verkocht in de beste restaurants van Frankrijk, Engeland en Nederland. Madame Boizel heeft er altijd de voorkeur aan gegeven om te investeren in een goed product in plaats van in reclame. Immers iets goeds is altijd maar in beperkte hoeveelheid beschikbaar. 

Over de hele wereld zweren kenners bij de fijne kwaliteit van Boizel. Tijdens vergelijkende proeverijen eindigt deze Champagne regelmatig op de beste plaatsen. Het Vaticaan betrekt al jaren Champagne bij Boizel. De Aga Khan was er een liefhebber van, evenals Hitchcock, Ernest Hemmingway en Churchill.

Staete Landt Vineyards

Staete Landt Vineyards

Nieuw Zeeland - Ruud Maasdam en Dorien Vermaas

De erfenis van Abel Tasman...

De Nederlander Ruud Maasdam emigreerde in 1996 naar Nieuw-Zeeland om zijn eigen wijndomein te starten. Na grootschalig onderzoek werd elke wijngaard aangelegd met een bepaalde wijnstijl in het achterhoofd. Dat levert nu al jaren heel individuele, karakteristieke wijnen op van een uitzonderlijk hoog kwaliteitsniveau die ook positief opvallen in de internationale wijnpers. Het Amerikaanse wijntijdschrift Wine Spectator schaarde zijn Sauvignon onlangs onder de top tien van Nieuw-Zeeland!

Staete Landt heeft circa 21 hectare wijngaard en verbouwd er de druivensoorten Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Gris. Staete Landt ligt op het zuider eiland van Nieuw-Zeeland. De naam Staete Landt is de naam die Abel Tasman aan Nieuw-Zeeland gaf in 1642 toen hij het land ontdekte. De labels van de wijn is gebaseerd op de landkaart van Nieuw-Zeeland die Abel Tasman had.

Eradus Wines

Eradus Wines

Nieuw Zeeland - Michiel en Hanna Eradus

Sterrenwijn

Vlakbij het plaatsje Seddon, in de Awatare Valley (Marlborough) liggen de prachtige wijngaarden van Eradus Wines. Het microklimaat (weinig regen, veel zon en 's zomers koele nachten) en de bodem lenen zich uitstekend voor het specifieke karakter van de Nieuw Zeelandse wijnen. De arme rotsachtige grond zorgt voor de zo typische mineraliteit en grassige tonen.
In 2004 nam Michiel Eradus, samen met zijn vrouw Hanna, het domein over van zijn vader Har, die het wijngoed in 1982 startte nadat hij vanuit Nederland was geemigreerd. De produktie komt van de 12 ha eigen wijngaarden (pinot noir, sauvignon blanc en pinot gris).

De wijn wordt gevoerd door beroemde restaurants als de Fat Duck*** in Londen, Chez Panisse*** in San Francisco, Nobu en Jamie Oliver’s Fifteen in Melbourne.

Drei Wines

Drei Wines

Duitsland - Jan Paul Driessen

De Moezel cultuur behouden

Na jarenlang in Zwitserland te hebben gewerkt, kwam Jan-Paul Driessen (1970) terecht in het Duitse Moezel-dal, om daar een vakantiepark te leiden, bij het wijndorp Kröv. Behalve bevriend met de plaatselijke wijnbouwer Jan Klein raakte Driessen in de ban van de wijn. Niet alleen opende hij in het vakantiepark een vinotheek, maar begon ter plekke ook zelf wijn te maken, op een gepacht, steil leisteenperceel.

Vooral met Jan Klein werd vaak gesproken over de toekomst van Riesling, de grote specialiteit van de regio Mosel. Ooit was dit een wereldberoemde wijn, maar tegenwoordig zien velen hem als zoet en goedkoop. Tegelijk krimpt het cultuurlandschap van de Duitse Moezel: het aantal hellende wijngaarden loopt terug vanwege onder meer lage literprijzen, hoge productiekosten en rooisubsidies.

Hoe deze spiraal te doorbreken? 'Overleven kan alleen door de kwaliteit en typiciteit die in dit gebied aanwezig is te vertalen naar de fles', bedacht Driessen. Waarna hij in 2008 zijn baan opzegde en samen met Klein een bedrijfje begon om dat soort Riesling te gaan produceren.

De onderneming, Drei Wines gedoopt, betrekt de benodigde druiven van 'collega's die goed omgaan met druiven'. De bedoeling is om ze op den duur wat meer te betalen dan een grote kelder of coöperatie, zodat de desbetreffende boeren hun akkers intact houden - en daarmee het unieke cultuurlandschap.

Behalve een eigentijdse presentatie werd ook een specifieke wijnstijl ontwikkeld. 'We wilden een twinkelende Riesling maken die een heel aangenaam mondgevoel geeft dat noch zuur noch zoet is, en met zo weinig mogelijk alcohol.'

Tenuta Josef Niedermayr

Tenuta Josef Niedermayr

Italië - Babette en Josef Niedermayr

Generatie op generatie

Het familiewijnbedrijf Tenuta Josef Niedermayr is gelegen in het schilderachtig mooie wijndorp Girlan. Het is opgericht in 1852. De betovergrootmoeder van Nederlandse importeur Babette was destijds de eerste Niedermayr die begon met het zelf vinificeren van wijn. Daarna is het bedrijf van Josef Niedermayr generatie op generatie overgegaan en uitgebouwd. Vrij snel behoorde Tenuta Josef Niedermayr tot één van de bekendste firma’s van kwaliteitswijnen van Alto Adige.

Bovendien behoort Josef Niedermayr tot de club van de 300 ‘leading wineries in the world’. De laatste decennia staat Josef Niedermayr aan het roer van het bedrijf, oom van Nederlandse importeur Babette. Haar moeder, zus van Josef, is met een Nederlander getrouwd en is hem vervolgens naar Nederland gevolgd. Babette en Jan zijn de enige nakomelingen van de familie Josef Niedermayr.

Tenuta Josef Niedermayr is naar de laatste modernste wijnkeldertechnieken en concepten verbouwd en vernieuwd. Per jaar worden circa 150.000 tot 200.000 flessen gebotteld. De druiven zijn afkomstig van de eigen wijngaarden en daarnaast wordt alleen met de allerbeste druivenleveranciers uit de regio gewerkt.

Van de gevinificeerde wijn is circa 45% wit en 55 % rood. De meest beroemde en bekroonde wijnen van Tenuta Josef Niedermayr zijn de Euforius Cuvée , de Lagrein Riserva en de Aureus (dessertwijn). Weingut Josef Niedermayr is onlangs verkozen tot beste Lagreinwijnproducent van Alto Adige!

Terra Personas

Terra Personas

Spanje - Ruud Persoon

De grote Spaanse wijndroom

In 2007 vertrekt het gezin Persoon uit Lisse naar Spanje, voor een leven op het zonnige platteland. Ruud neemt het besluit om een bestaande wijngaard te kopen in Montsant, Noord Spanje. Het werk opgezegd en samen met echtgenote en vier kinderen wordt de grote stap gezet.

Vrouw en kinderen zijn inmiddels terug in Lisse, maar Ruud zet zijn droom door. Op enkele hectare wijnbouwgrond gaat hij van start met zijn bedrijf Terra Personas. Gezin en Ruud pendelen op en neer tussen Spanje en Nederland.

Het wijnbouwgebied Montsant ligt geografisch gezien in Noord-Oost Spanje onder de Pyreneeën nabij de Middellandse zee. De wijngaarden liggen er beschut door de aanwezigheid van bergen. Montsant ligt als een soort hoefijzer om het veel meer bekende wijnbouwgebied Priorato heen. In Priorato worden zeer mooie wijnen gemaakt. Het is in Spanje, met Rioja, het enige gebied dat een DOC kwalificatie mag dragen. Dat heeft ook gevolgen voor de prijs. De prijzen voor wijn uit Priorato liggen duidelijk hoger dan de wijn uit het naastgelegen gebied Montsant.

Het is niet gemakkelijk om hier goede wijn te maken. In de zomer schijnt de zon volop en blijft het droog, alleen in het voorjaar en najaar valt er regen. De bodem bestaat uit leemachtige grond die het vocht heel goed vasthoudt. In juli is het vocht ook diep in de grond opgedroogd en is het voor de planten overleven. Op de wijngaard Terra Personas is geen waterput aanwezig om de druivenstokken van water te voorzien. Voor de wijnproductie levert dit lage rendementen op. Onder deze droge omstandigheden leveren de aangeplante druivenstokken echter wel een bijzondere kwaliteit wijn op. De druivenrassen die op de wijngaard zijn aangeplant, geven diepe, volle, karaktervolle en geconcentreerde wijn met een intense en donkere kleur. De mondstructuur is zacht en aangenaam.

De twee belangrijkste druivenrassen op de wijngaard Terra Personas zijn Cariñena (1972 aangeplant) en Garnacha (2008). Dit zijn in DO Montsant veel voorkomende druivenrassen. Daarnaast is voor rode wijn de internationaal bekendere druivenrassen Syrah en Cabernet Sauvignon aangeplant. Voor witte wijn is White Garnacha en Macabeu aangeplant.
 

Domein Pietershof

Domein Pietershof

België - Piet Akkermans

Tweemaal verkozen tot beste Belgische wijn

Piet Akkermans zoekt in 1997 de rust op in zijn geboortestreek. Al snel bleek dat ‘heerlijk nietsdoen’ niet voor hem weggelegd is. Samen met zijn vrouw Marlies stort hij zich in een nieuw avontuur. Wijn maken, dat gaan ze doen! Met een bijna kinderlijk enthousiasme plantten ze enkele wijnstokken aan. Na enkele uitschuivers, leermomenten en bijscholingen kan Piet Akkermans zich vandaag de trotse eigenaar noemen van wijndomein Pietershof. Op zijn prachtige zuidhelling het Crindael heeft hij vandaag een wijngaard van 2 hectare met schitterende druiven van topkwaliteit.

Oude benamingen als Wijngaardsberg en Wiegerhaeghe wijzen op het rijke wijnverleden van de Voerstreek. Toch is Akkermans wijngaard anno 1997 een alleenstaand project. De aanwezigheid van kalksteen geeft de wijnen van Pietershof mineraliteit en fijne structuur. De talrijke dikke silexstenen in de grond fungeren als natuurlijke kacheltjes. Opgewarmd door de zon gloeien ze heerlijk na, waardoor de druiven nog urenlang kunnen genieten van deze ‘aardwarmte’. Akkermans koos hoofdzakelijk voor de klassieke druivenrassen zoals Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris en Auxerrois. Maar omdat wijn maken pas echt fun is wanneer je naar hartenlust kan variëren en spelen, heeft hij ook enkele stokken Riesling en Pinot Noir.

Voor Akkermans is het simpel: hoe zuiverder de wijn, hoe beter. Een wijn moet fris, zuiver en mineraal smaken. Producten die de smaak beïnvloeden, zweert hij af. Dit begint al op het land. Hij kiest bewust voor en zo natuurlijk en ecologisch mogelijke aanpak. Tussen de ranken groeien grassen en kruiden die het overtollige vocht uit de grond opnemen. Later ploegt hij ze om en dienen ze als natuurlijke compost. Om die reden gebruikt Akkermans geen hout voor de vergisting van zijn wijnen. Dit zou ten koste gaan van de frisse elegante en zuivere smaak. Het mag duidelijk zijn. Het Pietershof gaat voor smaak: fris, zuiver, fruitig en vooral heel erg lekker! Niet voor niets werden de wijnen van Pietershof tot twee maal toe verkozen tot beste Belgische wijn!

 

Domainde Camparnaud

Domainde Camparnaud

Frankrijk, Provence - Marnix Engels

State-of-the-art in de Provence

Camparnaud ligt in het midden van de adembenemende omgeving met dorpen als Le Thoronet, Carcès en Entrecasteaux. Het herenhuis, een 300-jaar-oude "bastide", biedt huisvesting voor maximaal 16 gasten die willen genieten van een exclusieve, bourgondische maar ook avontuurlijke ervaring in het zuiden van Frankrijk.

Camparnaud heeft meer dan 300 jaar ervaring in het maken van wijnen in een van de beste omgevingen van de Provence; het groene "Var" gebied. Camparnaud werd begin 2000 overgenomen door de Nederlandse wijn expert Marnix Engels. Hij heeft het landgoed en de wijngaarden volledig gerenoveerd. Dit resulteerde in een state-of-the-art manier van wijnmaken. Een visie die werkt met volledig respect voor de mens en de natuur. In 2012 werd een joint venture gelegd met een van de meest gerespecteerde wijnbouwers van de Provence: Guillaume de Chevron Villette . De combinatie van hun kennis en vriendschap was het solide fundament van een nieuw tijdperk, waarin Camparnaud zijn wereldwijde reputatie heeft gemaakt.

Bodegas Salentein

Bodegas Salentein

Argentinië - Meindert Pon

Op grote hoogte...

Bodegas Salentein is opgericht door de Nederlandse zakenman en visionair Mijndert Pon. Het project Bodegas Salentein startte in 1997, de bouw van de bodega werd in 1999 voltooid. De wijngaarden van Salentein kennen echter een veel langere geschiedenis.

San Pablo, één van de wijngaarden van Salentein dateert namelijk uit de 17e eeuw. Hier liggen de ruïnes van Casa Grande, een oude boerderij die gebouwd werd door de Jezuïeten die destijds al bezig waren met de ontwikkeling van wijnbouw. Twee eeuwen later verbouwt Bodegas Salentein de druivenrassen Pinot Noir, Chardonnay en Sauvignon Blanc in de San Pablo wijngaard. Dit is niet de enige wijngaard van Bodegas Salentein, ook op La Pampa en El Oasis worden druiven verbouwd.

Bodegas Salentein is geen gewone bodega. Het wijnhuis is ontworpen door the Estudio Bormida y Yanzon en heeft de vorm van een kruis. In elke vleugel zit een kleine wijnmakerij met twee verdiepingen. Op de begane grond, bevinden zich roestvrijstalen tanks en Franse houten vaten voor gisting en opslag van de wijn. Een verdieping lager, 8 meter onder de grond, liggen eiken vaten voor het rijpen van wijn. Met behulp van de zwaartekracht wordt wijn vanuit de tanks overgevloeid naar houten vaten.

Bodegas Salentein ligt in de provincie Mendoza, het belangrijkste wijngebied van Argentinië. Hier bevinden zich meer dan 900 wijnhuizen met in totaal meer dan 150.000 hectares aan wijngaarden.

De wijngaarden van Bodegas Salentein bestaan uit drie verschillende wijngaarden. Dit zijn:

  • Wijngaard San Pablo
  • Wijngaard La Pampa
  • Wijngaard El Oasis

In de wijngaard San Pablo groeien de druiven Sauvignon Blanc en Pinot Noir. De wijngaard ligt op 1.700 meter hoogte waardoor je uit kunt kijken over de Uco Vallei.

De La Pampa wijngaard ligt tussen 1.200 en 1.300 meter hoogte. De druiven die hier groeien zijn diep geworteld in de bodem, wat je kunt proeven in het sap van de Merlot en Cabernet Sauvignon druiven.

Nog lager dan de La Pampa ligt de wijngaard El Oasis tussen 1.050 en 1.200 meter hoogte. In tegenstelling tot de wijngaard San Pablo is het groeiseizoen hier veel langer. Dit komt door de gematigde temperatuur. Chardonnay en Malbec hebben een langere tijd nodig om te rijpen, daarom is de wijngaard La Pampa hiervoor bij uitstek geschikt.

Groot Parys

Groot Parys

Zuid Afrika - Erik Verhaak en Mariëtte Ras

De Zuid Afrikaanse droom

Eric Verhaak en Mariëtte Ras gooiden in 2002 hun leven radicaal om. Ze zegden hun Nederlandse banen op en vertrokken met hun twee dochters naar Zuid-Afrika, om daar op landgoed Groot Parys druiven te verbouwen en wijn te maken. Ze bewerken 50 hectare wijngaard, beplant met voornamelijk chenin blanc en chardonnay. Alleen de oogst van de beste percelen wordt gebruikt voor "Die Tweede Droom" wijn. De druiven zijn biologisch verbouwd.

Het huis Parys, aan de rand van Paarl, dateert van 1699 en hoorde bij het oorspronkelijke bezit van Adriaan van der Stel, gouverneur op de Kaap. Wijnmaken is teamwerk. Farmmanager Donovan stuurt de vaste medewerkers en de tijdelijke oogstkrachten aan samen met Eric Verhaak. Mariëtte zorgt voor de export en al het papierwerk. De geselecteerde chenin blanc-druiven voor Die Tweede Droom groeien op een perceel met een bodem vol keien, aan stokken van minimaal dertig jaar oud. Die grond behoort tot de beste van heel Zuid-Afrika voor chenin blanc, dat is onderzocht door de Universiteit van Stellenbosch. De gehele wijngaard wordt biologisch bewerkt.

Villebois Wines

Villebois Wines

Frankrijk, Loire - Joost van der Does de Willebois

Een droom wordt werkelijkheid

De voorouders van de Nederlander Joost de Willebois komen uit Frankrijk. Ooit werd zijn achternaam ook geschreven met een V. Na een eerdere carrière bij Shell (in Frankrijk) en vele jaren in de financiële dienstverlening kocht Joost in 2004 een wijndomein in de Loire. Een droom die hij al vanaf zijn 18e had. De naam van het domein werd uiteraard Villebois. Weer geschreven met een V en de cirkel was rond. Bij Villebois geloven ze: ‘behind every bottle of great wine, stands a great winemaker’. Daarom werken ze met Chief Winemaker Thierry Merlet. Hij is een ware sauvignon blanc-specialist, de druif waarop Villebois zich heeft toegelegd.

Intussen hoort Domaine Villebois tot de opkomende wijngoederen aan de Loire. Het werd met vele onderscheidingen bekroond. Het heeft een klassiek portfolio voor een wijnmaker in deze regio en het omvat de appellationen Sancerre, Pouilly Fumé en Touraine maar ook de IGP Val de Loire. Naast sauvignon blanc is er ook chardonnay, chenin blanc en cabernet franc, waarvan excellente mousserende wijnen gemaakt worden. Dit is een wijngoed, dat men zeker in de gaten moet houden.

Quinta de Religaes

Quinta de Religaes

Portugal - Sjerp Martin

Hollandse ambacht in Portugal

In 2006 vestigde de Nederlander Sjerp Martin zich als wijnboer in het noorden van Portugal. Vanaf 2009 wint hij met zijn wijn jaarlijks prijzen in de prestigieuze internationale wijncompetitie van Decanter in Londen. Inmiddels geldt zijn wijnboerderij als toonaangevend in de Vinho Verde-streek. En ook in Nederlandse toprestaurants, zoals Da Vinci en De Koriander, staan de Loureiro en de Chardonnay van Martin inmiddels op de wijnkaart.

De basis van dit succes ligt in de kleinschaligheid en ambachtelijke aanpak. Martin koos vanaf het begin voor kwaliteit. Zo selecteerde hij met zorg nieuwe druivenrassen voor zijn wijngaard: Loureio, Chardonnay, Touriga Nacional en Tinta Roriz. Hij zette moderne apparatuur in om het groeiproces van de druiven te begeleiden en tot een vakkundige vinificatie te komen. Verder gaat alles handmatig: de druiven worden met de hand geplukt, geselecteerd en verwerkt. En als de wijn in roestvrijstalen ketels is gegist en haar optimale kwaliteit heeft bereikt, bottelt Martin de wijn zelf.

Bernardus Winery

Bernardus Winery

Verenigde Staten - Bernard Pon

"Makes dreams come true. Taste the dream."

Welhaast bij toeval verwierf oud autocoreur en Olympisch kleiduiven schieter Ben Pon in 1989 een stuk land op de hellingen achter Carmel Valley Village. Hij startte hier zijn Bernardus Winery. Ambitieus als Pon is, produceert hij wijnen die zich kunnen meten met de beste wijnen uit Bordeaux. 

De stokken staan op hellingen die met elkaar een amfitheater vormen, in de volksmond ook wel een “Superbowl” genoemd. Bij een Superbowl beschermen de bergen de wijnstokken tegen te grote invloeden vanuit zee. De koele wind en de mist zorgen daarnaast voor een langzame rijping van de druiven, wat de druiven een prachtige structuur geeft. De druifsoorten die hier groeien zijn onder andere de Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot en Sauvignon Blanc. Naast deze Bordeaux stijlvariëteiten wordt de Chardonnay druif door Bernardus gecultiveerd in Monterey Bay, een gebied waar een koeler zeeklimaat heerst. Bernadus Winery is een succes gebleken, want de Sauvignon Blanc uit 2005 is inmiddels uitgekozen tot de allerbeste van de hele Verenigde Staten en gerenommeerde magazines als The Wine Spectator zijn zeer lovend over de wijnen van Bernardus.

 

 
Domaine Karel de Graaf

Domaine Karel de Graaf

Frankrijk, Bourgogne - Karel de Graaf

Een Nederlandse Bourgogne expert

Karel de Graaf is mede-oprichter en oud-hoofdredacteur van het kritische wijntijdschrift PersWijn en is wijndocent aan diverse opleidingen (o.a. WSET bij Winefield’s, Het Wijninstituut en het Begeleidingstraject Magister Vini voor vinologen). Je kunt hem dus gerust ‘s Lands grootste Bourgogne-specialist noemen. De Côte d’Or, het hart van de Bourgogne, vindt Karel het meest fascinerende deel van dit unieke wijngebied. Recentelijk ontving Karel, uit handen van de Frans Ambassadeur in Nederland, een hoge, bijzondere onder scheiding. Hij werd Officier dans l’Ordre du Mérite agricole.

Tot januari 1993 kon hij alleen maar dromen van een bezit van een eigen wijngaard. Toen liep hij bij toeval tegen een te koop staand perceel aan en sloeg hij onmiddellijk toe. Samen met zijn beste vriend in de Bourgogne, producent Vincent Girardin uit Meursault, kocht hij ruim een halve hectare in ‘Les Narvaux’, een wijngaard met de aop Meursault.

Het ‘lieu-dit’ Meursault ‘Les Narvaux’ wordt gerekend tot de allerbeste dorps-wijngaarden van de gemeente Meursault. Les Narvaux ligt aan de bovenkant van de helling, op zo’n 250 m hoogte. De grond is er mager en aanzienlijk minder diep en vet dan in de ‘plaine’ (de vlakke en laag gelegen wijngaarden). Je zit hier zo op de rotsbodem. Een Narvaux is dan ook bijna altijd een Meursault met veel mineraliteit, elegantie, finesse en fijne zuren, terwijl die van de ‘plaine’ over het algemeen wat rijker, vetter en krachtiger zijn. De druiven worden hier vrij laat geplukt vanwege het geringe rottingsgevaar. Eric Germain van het huis Vincent Girardin, één van de sterren van de Bourgogne, neemt -na overleg met Karel- de vinificatie voor zijn rekening. De temperatuur wordt nooit hoger dan 20 graden Celsius. Door de temperatuur in de kelders laag te houden duurt de appel-melkzure gisting langer dan normaal wat de kwaliteit van de wijn ten goede komt. De wijn krijgt dezelfde behandeling als de Grands Crus van Vincent Girardin en wordt pas na 18 maanden gebotteld.

Domaine Bouisse-Matteri

Domaine Bouisse-Matteri

Frankrijk, Provence - Bruno en Mariette Merle

Een echt familie bedrijf

Mariette is jaren geleden naar frankrijk gekomen om op een groot wijndomein in de Côtes du Rhône te werken. Daar heeft zij haar huidige man Bruno ontmoet. Via via zijn zij in 1984 in de Provence  terecht gekomen. Eerst als werknemers op een wijnbedrijf en sinds 1994 als eigen baas. Daar waar ze begonnen met zijn met 13 ha, zijn het er nu meer dan 50. Dochter Fanny en zoon Thomas werken mee op het Domaine. Een echt familie bedrijf dus! Vanuit een grote winkel bij de cave verkopen zij zo'n 90 procent van de oogst.

Apostelhoeve

Apostelhoeve

Nederland - Familie Hulst

Nederlands bekendste wijnbedrijf

Al sinds jaar en dag wordt de Apostelhoeve bewoond en geëxploiteerd door de familie Hulst. De Apostelhoeve was in eerste plaats een fruitteeltbedrijf. In 1970 besloot Hugo Hulst de wijnstok op de Apostelhoeve te laten terugkeren. Aangestoken door het enthousiasme van de heer Jean Bellefroid uit Borgloon (België) en de heer Frits Bosch uit Maastricht, begon hij met een kleine oppervlakte van 25 are op proef.

Mede door de geweldige steun van collega's uit Frankrijk, Duitsland en Luxemburg en ver­schil­lende wijnbouwuniversiteiten uit de genoemde landen werden de wijnen van de Apostelhoeve een succes. Nederlands grootste en bekendste wijnbedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een domein met ruim 8 hectare wijngaarden.

Tijdens een internationale wijnpaneltest kregen de wijnen van het wijndomein inter­nationale erkenning: alle drie ingezonden wijnen werden door een internationale jury met goud bekroond.

 

De Kleine Schorre

De Kleine Schorre

Nederland -

Het grootste wijnbedrijf van Nederland

Dat er in Zeeland zo weinig wijngaarden zijn is eigenlijk verbazingwekkend. Met meer zonuren dan welke provincie in Nederland ook lijkt deze zuidelijke provincie bij uitstek geschikt voor de druiventeelt. Dat Zeeland inderdaad uitzonderlijke wijnen voortbrengt bewijst wijnhoeve De Kleine Schorre op Schouwen Duiveland. Sinds haar oprichting in 2001 hebben de eigenaren De Kleine Schorre gestaag uitgebouwd tot een wijngaard van 10 hectare, waarmee het de grootste wijngaarden van Nederland is.

Hoe vernieuwend een wijngaard in Nederland ook mag zijn, de wijnen van De Kleine Schorre hebben stevige historische wortels. Niet alleen rijpen de wijnen in een authentieke zwartgeteerde schuur uit 1735, een van de oudste gebouwen in de omtrek, ook werkt De Kleine Schorre nauw samen met een gerenommeerde Luxemburgse wijngaard.

De combinatie van Zeeuwse zon, klassieke witte druivenrassen en in Luxemburg opgedane kennis heeft ertoe geleid dat De Kleine Schorre is uitgegroeid tot een wijngaard van betekenis.

Domaine Favori

Domaine Favori

Frankrijk, Provence - Frankrijk, Provence - Hendrik en Hanneke van Ruller

Afgelegen groei

Hanneke en Hendrik van Ruller kochten in het voorjaar van 1995 een driehonderd jaar oud wijnboerderijtje op 20 ha grond, dat toen al Domaine Favori heette. In de daaropvolgende jaren is de boerderij gerenoveerd en uitgebreid. Op de domaine zijn twee grotere gites en drie kleinere, die bewoond worden door vrijwilligers. Momenteel omvat het terrein door de vele nieuwe aankopen meer dan 110 ha, waarvan 50 ha wijngaard. 20 ha liggen rondom het huis en de cave en de rest verspreid in alle windrichtingen. Domaine Favori ligt zeer afgelegen, ongeveer 5 km vanaf Bras. Bras is een middeleeuws dorpje in de Var, binnen de driehoek Brignoles-St.Maximin la Ste Baume – Barjols. Een uurtje rijden van de Middellandse Zee, 1 uur van Marseille en 1,5 uur van Nice. De wijngaarden van Domaine Favori zijn gelegen op glooiende hellingen van heuvels, 350 m boven de zeespiegel en hebben de kwalificatie A.O.C.

Voorheen werden alle druiven van Domaine Favori naar de Coöperatie van Bras gebracht. In 1999 zijn Hanneke en Hendrik begonnen met het maken van wijn van de druiven afkomstig van de wijngaarden die zij na 1998 hadden gekocht. De hoeveelheden te maken wijn werden elk jaar groter door de aankoop van bestaande wijngaarden rondom Favori en door de nieuwe aanplant.De belangrijkste druivensoorten zijn: Cabernet Sauvignon, Grenache, Cinsaut, Mourvèdre, Carignan, Syrah, Ugni Blanc en Vermentino (Rolle). Grenache en Cinsault zijn de belangrijkste druivensoorten in de Provence voor het maken van Rosé.

De capaciteit van de Cave is 400.000 liter. Jaarlijks worden er nieuwe wijngaarden toegevoegd en aangelegd. Nieuwe aangelegde wijngaarden gaan rustig 50 jaar mee en mogen tussen de 5000 en 5500 liter wijn opbrengen om de AOC status te dragen. Voor de Vin de Pays is een hogere opbrengst toegestaan.

Chateau de Panery

Chateau de Panery

Frankrijk, Rhone - Rutger en Angelique Grijseels

En toen wist ik het: ik word wijnboer!

Het Chateau de Panery is sinds 1670 in Pouzilhac (Gard) in bedrijf en beschikt over een aantal mooie 17e eeuwse gebouwen. In de 19e eeuw zijn de eerste wijngaarden aangeplant. Rutger en Angélique Grijseels zijn sinds een aantal jaren eigenaar van het domein dat nu een gemengd bedrijf is met naast de wijngaarden ook graan, zonnebloemen, ruffeleiken en fruitbomen. Het bestaat in totaal uit 528 hectaren waarvan 72 hectaren wijngaard. Het wijnbedrijf ligt op de westelijke oever van de rivier de Rhône, nabij Pouzilhac. Sinds de tijd dat Rutger hier de scepter zwaait, winnen zijn wijnen veel prijzen op de internationale wijnconcoursen.

Het domein ligt op de grens van de wijngebieden Côtes du Rhône en Languedoc. De wijngaarden zijn bepland met typische druiven voor het Rhônegebied, te weten Grenache, Syrah, Cinsault en Carignan en verder met Chardonnay en Merlot voor de Vin de Pays wijnen. De totale productie beslaat zo'n 250.000 flessen.

Chateau Talaud

Chateau Talaud

Frankrijk, Rhone - Hein en Conny Deiters

Luxe verblijf tussen de wijnvelden

Château Talaud was voorheen de residentie en het jachtkasteel van Markies Grille d'Estoublon, gebouwd in de 18de eeuw in het hart van de Comtat Venaissin en de zonnige Provence, vlakbij de culturele stad Avignon. Aangenaam omgeven door Côtes du Ventoux wijngaarden, biedt het Kasteel u vijf grote kamers, waarvan de decoratie trouw is aan de keuze van destijds en verenigd is met het hedendaagse comfort.

Naast het runnen van een chambre d'hote hebben Hein en Conny hun naam gevestigd als wijndomein. Chateau Talaud heeft vanaf het tweede jaar dat ze op fles is al verschillende prijzen gewonnen. Was het eerste jaar voor Hein nog een belangrijk leerjaar, inmiddels is hij vele wijnmedailles verder. Hein en Conny zijn zelf altijd grote wijnliefhebbers geweest. De kans om dan ook een eigen wijngaard te hebben maakte hun droom helemaal compleet. Van een stuk grond van dertig hectare, verbouwen ze de helft ervan met Syrah- en Grenachedruiven. Volgens Conny is 12,5 hectare daarvan echt productief, genoeg voor zo'n 60.000 flessen wijn per jaar. "De helft verkopen we in bulk aan een coöperatie om de kosten wat te drukken. De rest bottelen we."


 

Chateau Maresque

Chateau Maresque

Frankrijk, Zuidwest - Lucas Schutte

De beste wijnen van de Gaillac

Château Maresque heeft 13 ha wijngaard en is meer dan drie eeuwen oud. De wijngaarden van Maresque bevinden zich op de eerste heuvelrug benoorden de plaats Gaillac in het hart van de appellation op de Premières Côtes. De bodem is leem/kalkhoudend, en uitermate geschikt voor autochtone rode én witte druivensoorten. Hier worden de beste rode wijnen gemaakt van de streek. Er heerst een microklimaat dat beïnvloed wordt door de warme wind vanuit de middellandse zee, de Vent d’Autan. Door de ligging op het zuiden en het zonnige droge klimaat rijpen de druiven optimaal. De rode wijnen zijn krachtig en karaktervol en hebben een diepe kleur. Vlezig met kruidige aroma’s en veel sappig fruit. De witte wijnen zijn mooi droog met heerlijk zacht exotisch fruit, appel en honing.

Sinds 1999 is dit wijngoed eigendom van de Nederlander Lucas Schutte die voorheen ervaring opdeed op Château Belle-Ile in de Corbières; in de Bourgogne op het wijndomein van George Blanc en in de Médoc bij Château la Cardonne tot 1990 eigendom van Château Lafitte Rothschild.

 

 

 

Domaine Lalande

Domaine Lalande

Frankrijk, Zuidwest - Albert en Robert Hamminga

Twee broers en een glas vol historie

Domaine Lalande boogt op een enorme historie, met zijn fundamenten uit het jaar 1000. Het Domaine werd ruim 50 jaar geleden gekocht door de grootvader van de huidige eigenaren Albert en Robert Hamminga. De wijngaarden zijn in 1970 verloren gegaan. Vanaf 2009 zijn Albert en Robert deze wijngaarden weer aan het opstarten, onder de naam Les frères H. Inmiddels zijn de rechten vekregen om in totaal zo'n 20 hectaren druiven te beplanten. Daarbij zijn drie "cepages" aangeplant, te weten Cabarenet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. De koninklijke Bordeaux druiven dus.

 

 

 

Domaine de Bellevue

Domaine de Bellevue

Frankrijk, Zuidwest - Rene Didde, Ief van Meegeren, Marijke Vos en Maarten Evenblij

Het wijn avontuur van vier Amsterdamse vrienden

Het verhaal begint wanneer Rene Didde, Ief van Meegeren, Marijke Vos en Maarten Evenblij begin 2004 eigenaar worden van Domaine de Bellevue. De vier Amsterdammers doen hun best om hun banen in de Hoofdstad te combineren met hun passie in Zuid Frankrijk. 

Domaine de Bellevue bevindt zich in de Côtes de la Malepère. Dat is een piepklein gebied in het westelijk deel van de Languedoc. Het domaine ligt net buiten het dorp Arzens, vlakbij de Katharen-stad Carcassonne in de provincie Aude, niet ver van Toulouse. De wijngaard, die wat verscholen in de heuvels ligt, heeft een prachtig uitzicht met in de verte de Pyreneeën.

De wijngaard is 7,5 hectare groot en het huis met een open, oude tabaksschuur eraan vast, ligt midden tussen de ranken. Daarnaast hebben ze nog twaalf hectare glooiende akkers waar ze op biologische wijze wintertarwe, zonnebloemen, erwtjes en luzerne telen. afgewisseld met perioden van braak.

Domaine de Bellevue maakt die flessen wijn niet zelf, maar produceert verschillende soorten druiven die naar de coöperatieve Cave in het dorp worden gebracht dorp. Daar worden de druiven (Merlot, Cabernet Franc, Malbec en Chardonnay), samen met die van zo'n honderd collega wijnboeren uit de streek, verwerkt tot diverse wijnen. Vanaf de oogst van 2006 houdt de cave echter een deel van onze merlotdruiven apart in een vat en maakt daar een afzonderlijke Merlot Bellevue van.

Sinds 2017 zijn alle wijnen biologisch gecertificeerd.

Chateau Giscours

Chateau Giscours

Frankrijk, Bordeaux - Eric Albada Jelgersma

Misschien nog wel beter de Chateau du Tertre

Château Giscours ligt in het dorpje Margaux en is sinds 1995 onder de bezielende leiding van zakenman Erik Albada Jelgersma. Uitvoerend directeur is ook een Nederlander: Alexander van Beek. In totaal bezit Giscours bijna 400(!) hectare land, waarvan 80 hectare is aangeplant met wijnranken. De rest wordt gevuld door een groot park en door een cricketveld: Château Giscours heeft een cricketteam waarmee ze op nationaal niveau hoog spelen.

De wijn wordt gemaakt van Cabernet Sauvignon (50-60%), Merlot (30-35%) en de rest Petit Verdot. Klassieke Bordeauxdruiven dus. De stijl van de wijn is ook zeer klassiek Bordeaux: vol, krachtig, zwart en rood fruit. Hint van hout, specerijen, oregano. Complex wanneer op dronk, maar te jong iets hard en ruw. Veel lengte en een enorm potentieel om te ouderen.

Chateau du Tertre

Chateau du Tertre

Frankrijk, Bordeaux - Eric Albada Jelgersma

Top Grand Cru uit Bordeaux

Het Château du Tertre is een landgoed van ongeveer 1000 jaar oud. De bijbehorende wijngaard strekt zich uit over 52 hectare, en is sinds 1855 onveranderd gebleven. Tijdens de 19e eeuw, kreeg Château du Tertre wereldwijde bekendheid vooral dankzij de classificatie uit 1855 waarbij aan het châteu de Margaux Grand Cru Klasse werd toegekend. In 1997, kocht de Nederlandse zakenman Eric Albada Jelgersma het landgoed en werd er geïnvesteerd in een grootschalige algehele herstructurering, waarbij de vroegere nobele persoonlijkheid werd teruggegeven aan het Château du Tertre. De wijnen van Château du Tertre reflecteren dan ook de ziel van die prachtige terroir.

Cabernet Sauvignon is de belangrijkste druivensoort van dit wijnhuis. Verder wordt er gewerkt met de soorten Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot.

 

 

Mas des Dames

Mas des Dames

Frankrijk, Languedoc/Roussillon - Lidewij van Wilgen

Stoere wijn, stoere wijnboerin en drie dochters

Mas des Dames is een oude, achttiende-eeuwse wijnboerderij omringd door veertien hectare wijngaard in de heuvels achter de Zuid-Franse stad Béziers. Het is eigendom van Lidewij van Wilgen die in 2001 haar succesvolle baan in de reclame in Amsterdam opgaf om uiting te geven aan haar liefde voor wijn en de behoefte aan een leven dichter bij de natuur. Ze deed gedurende twee jaar een fulltime-opleiding in wijngaardbeheer en vinificatie en bestiert nu al geruime tijd uiterst succesvol het domein.

De wijngaarden liggen tegen de heuvels en bestaan uit verschillende kleine percelen, omringd door een natuurlijke begroeiing van eiken, olijfbomen, pijnbomen en geurige kruiden als tijm en rozemarijn. Deze ‘garrigue’ zorgt voor een natuurlijk evenwicht en beschermt de wijngaarden tegen ziekten. Lidewij’s filosofie is dan ook om, door middel van biologische wijnbouw en het zo min mogelijk ingrijpen in de natuur, originele en natuurlijke wijnen te maken.

De naam Mas des Dames weerspiegelt de dames - Lidewij en haar drie dochters - die de Mas gemaakt hebb en tot wat het nu is.

Domaine de Fontalognier

Domaine de Fontalognier

Frankrijk, Beaujolais - Gilles en Nel Ducroux

Een stukje Rotterdam in de Beaujolais

Domaine de Fontalognier is gelegen in het noordelijk deel van de Beaujolais. Dit domein wordt beheerd door Nel van Atten en Gilles Ducroux. Nel uit Rotterdam afkomstig: “Ik was er al eerder geweest om op dit domein druiven te plukken, zonder dat ik een woord Frans sprak.” Later ging zij werken in het domein en huwde met de eigenaar van het domein, Gilles Ducroux.

Twee keer per jaar gaat Nel naar Nederland om wijn bij klanten te bezorgen. “We verkopen veel aan particulieren in Nederland, familie en vrienden. In het voor- en najaar levert een vrachtwagen op twee losplaatsen in Nederland de wijn af. Ik volg dan met de bestelbus. Wij hebben een assortiment dat Beaujolais Villages Primeur, Beaujolais Villages en de cru’s Regnié, Morgon en Brouilly omvat. Ons domein maakt ook rosé, zelfs een mousserende.
Ten slotte is er een Regnié die gedurende tien maanden wordt opgevoed in eiken vaten van enkele jaren oud. In totaal zo’n 20.000 flessen wijn van druiven van negen hectare wijngaard. Druiven die handmatig worden geoogst met een opbrengst die meestal lager is dan de 52 hectoliter per hectare die is toegestaan.”

Domaine de la Rizoliere

Domaine de la Rizoliere

Frankrijk, Beaujolais - Frankrijk, Beaujolais - Didier en Marieke Canard

Franse charme en Hollandse nuchterheid

Op Domaine de la Rizoliere wordt al vier generaties lang wijn gemaakt. De wijnmakers sinds 1988 zijn Didier en Marieke Canard: een harmonieuze combinatie van Franse charme en Hollandse nuchterheid. Met respect voor het milieu en rekening houdend met het klimaat, streven Didier en Marieke naar het maken van optimale kwaliteit wijnen. Ieder jaar is weer een nieuw avontuur en moeten zij het doen met wat moeder natuur hen schenkt.

De wijngaarden van Domaine de la Rizoliere produceren diverse appellations: Beaujolais-Villages, Beaujolais Rosé, Beaujolais Blanc, Julienas, Fleurie en Morgon. De rode wijnen en de rosé worden gemaakt van de druivensoort Gamay, de witte wijn van de Chardonnay.

 

Chateau Arnauton

Chateau Arnauton

Frankrijk, Bordeaux - Arjen Pen

Professionele wijncarriere

Sinds 1937 was Arnauton dan ook Belgisch bezit, maar in 2007 is het château verkocht aan de ons van Château Richelieu bekende dynamische Nederlander Arjen Pen. De wijnen van Arnauton zijn in het verleden regelmatig onderscheiden en dat geeft wel aan dat het een château met potentieel is. De wijngaard van Château Arnauton (25 ha.) behoort tot de hoogst en best gelegen van de streek met een perfecte afwatering. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 30 jaar en de Merlot heeft sterk de overhand. Dat Pen de zaken op Arnauton serieus aanpakt, blijkt wel uit het inschakelen van de oenoloog van Château Cheval Blanc. In verhouding tot de kwaliteit van de wijn is de prijs bescheiden te noemen.

Chateau Auguste

Chateau Auguste

Frankrijk, Bordeaux - Steven Meijer

Biologisch voor een goede prijs

Château Auguste is sinds 2005 in eigendom van Steven Meijer, een Nederlander. Hij bezit 32 hectaren in het Bordeauxgebied, 12 kilometer ten zuiden van Saint Emilion. De stokken zijn gemiddeld tussen de 10 en 25 jaar oud. Aanplant is Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Alle wijnen zijn biologisch gecertificeerd AB Agriculture Biologique). Totaal volume is ongeveer 200.000 flessen. De Rosé is een blend van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot. De Bordeaux Rood is hoofdzakelijk gemaakt van Merlot druiven(meer dan 80%) en de Moulin d’Augsute van Merlot en Cabernet Franc.

Chateau d'Aurilhac et la Fagotte

Chateau d'Aurilhac et la Fagotte

Frankrijk, Bordeaux - Eric Nieuwaal

Van veeteler tot kwaliteits wijnboer

De Nederlander Erik Nieuwaal maakt met zijn 20 hectaren wijngaard furore in de Haut Médoc en behoort inmiddels tot één van de meest interessante cru bourgeois wijnen in deze klasse. Opmerkelijk want Erik is eigenlijk veeteler. Hij plantte pas zo'n 20 jaar geleden de eerste wijngaarden aan!

Hij maakt inmiddels een klassieke rode wijn met eikenhoutrijping en een uitstekend rijpingspotentieel. Ook de Bordeaux handelaren hebben zijn wijn ontdekt want d'Aurilhac is steevast één van de wijnen die “en primeur' worden aangeboden.

Chateau Beaulieu

Chateau Beaulieu

Frankrijk, Bordeaux - Docus Boomsma

Friese distillateur nu Franse wijnboer

In 2009 heeft Jodocus Boomsma samen met zijn vrouw, na een lange zoektocht, Château Beaulieu in de Côtes de Bourg gevonden. Een echt mooie plek om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan: “zelf wijn maken”. Jodocus heeft al veel ervaring in de wijnwereld opgedaan en meer dan 30 jaar wijnen geïmporteerd uit de hele wereld. Nu wil hij zelf de beste wijnen van de Côtes de Bourg produceren, waarbij hij wordt bijgestaan door een gerenommeerde oenoloog. Château Beaulieu bestaat uit 17 hectare wijngaarden en een fraai zeventiende eeuws landhuis.

Château Beaulieu ligt 35 km ten noordwesten van Bordeaux en 4 km ten noorden van de stad Bourg en de rivier Dordogne in een prachtige vallei met een oppervlakte van 25 hectare en omgeven door bossen. De wijngaard is gelegen op een plateau van kalksteen met klei lagen, 60 meter boven zeeniveau. De wijngaard van 17 hectaren in AOC Côtes de Bourg is samengesteld uit 60% Merlot, 15% Malbec, 15% Cabernet Sauvignon en 5% Cabernet Franc.

 

Chateau Cadaulan

Chateau Cadaulan

Frankrijk, Bordeaux - Chantal en Noël Smeets

Bijzonder familiebedrijf

Het prachtige en moderne wijngoed Chateau Cadaulan is in 2004 aangekocht door familie Smeets. Vanaf dag één hebben zij besloten dat alleen het beste goed genoeg is en zijn in 2005 begonnen met een nieuwe en moderne productie faciliteit. Zij hebben een uitgebreid programma opgestart en nieuwe wijnstokken geplant om de bestaande wijngaarden in de best mogelijke conditie te krijgen.

Dit begon als een project van Noël en Maricha Smeets. Na het onverwachte overlijden van Maricha, nam Chantal, Noël en Maricha’s enige dochter, de regie van het Chateau over. Aanvankelijk was het Chateau de droom van haar vader, maar inmiddels is het ook haar levenspassie geworden. Chantal wordt nog steeds geassisteerd door haar vader. De rosé die op Cadaulan wordt geproduceerd draagt de naam Cuvée Maricha, ter ere van Maricha Smeets. Zij was het die het idee opperde om met de pressoir, of witte wijn methode, rosé te produceren op Chateau Cadaulan.

Op 7 hectaren wijngaard in de Bordeaux verbouwen Chantal en Noël Smeets Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon.. Op Cadaulan proberen zij, op een moderne manier en met nieuwe methoden, Bordeaux te maken met respect voor de rijke traditie van de beroemde regio waarin de wijngaarden zich bevinden. In 2009 kregen Chantal en Noël de unieke gelegenheid om 1,5 hectare, in perfecte conditie verkerende, Côtes-de-Castillon wijngaard met oude Cabernet Franc wijnranken te verwerven.

De Cadaulan wijnen zijn momenteel te verkrijgen in veel Michelin sterren restaurants en krijgen een hoge waardering in de wijn pers en de media.

 

Chateau Clos Chaumont

Chateau Clos Chaumont

Frankrijk, Bordeaux - Pieter en Dorien Verbeek

Wijn en wetenschap

Château Clos Chaumont werd op de kaart gezet door de beroemde Nederlandse wijnprofessor Kees van Leeuwen (bekend van Cheval Blanc). Van Leeuwen maakte de wijn tot 2005. Waarna hij werd opgevolgd door Hubert de Boüard. Kees ging vooral in op de benodigde ingrediënten voor het maken van een grote wijn. Daar komt geen toeval aan te pas. Zo blijkt uit het zorgvuldig analyseren van de gegevens van weerstations dat alle beroemde streken van Bordeaux, zoals Margaux, Saint-Julien, Pauillac, Saint-Estèphe, Pessac-Léognan, Sauternes, Saint-Emilion en Pomerol, net wat warmer zijn. Er is één ander plekje in Bordeaux waar dit ook het geval is: Côtes de Bordeaux Cadillac.

Daarnaast speelt de hoogwaardige grond van Clos Chaumont een voorname rol in de hoge kwaliteit. Clos Chaumont, bestaande uit een diversiteit aan percelen, bezit een complexe bodem van kiezel, kalk, klei en leem op een ondergrond van kiezel. De hoogwaardige bodem is niet zo vreemd, want dit was een van de uitgangspunten bij het vergaren van de wijngaarden. Anders dan bij veel andere châteaux, bezat Clos Chaumont op het moment van aankoop door Pieter Verbeek, geen eigen wijngaarden. Die werden in de loop der jaren beetje bij beetje vergaard. Hierbij waren bodemonderzoek en testen telkens leidend. Om te kunnen testen werden de percelen voor een korte periode van ongeveer drie jaar gepacht en werden de resultaten geanalyseerd. Pas bij een bewezen positief resultaat werd er een bod gedaan op het perceel om het voor het château te kopen. Op het gebied van de selectie van de druiven (Clos Chaumont declasseert doorgaans 30% tot 50% van de oogst tot tweede wijn!), vinificatie en opvoeding op eiken vaten, doet het château niet onder voor de allerbeste cru’s.

Domaine Janotsbos

Domaine Janotsbos

Frankrijk, Bourgogne - Richard Bos

Pas-de-deux

Domaine JanotsBos is een in 2005 opgericht handelshuis (eleveur - négociant) te Meursault en wijkt daarmee af van de meeste andere kleinschalige familiedomeinen, die soms al generaties lang bestaan. Het gaat hier om een samenwerkingsverband tussen de Nederlander Richard Bos en Fransman Thierry Janots (keldermeester bij het prestigieuze “Domaine des Comtes Lafon”) die voortreffelijke wijnen maken, waarin het terroir van de Côte de Beaune maximaal tot uitdrukking komt.

Beide heren bezitten dus geen wijngaarden, maar kopen druiven van streng geselecteerde boeren, die geen wijn maken of niet hun gehele oogst gebruiken. Hoewel er dus niet zelf in de wijngaarden wordt gewerkt, worden deze wel gedurende het hele seizoen angstvallig in de gaten gehouden. Er zal moeten worden voldaan aan de door Thierry en Richard gestelde eisen, pas dan zal de koop ook daadwerkelijk doorgaan. Hierdoor wordt de gewenste hoge kwaliteit gewaarborgd.

 

Domaine de la Monette

Domaine de la Monette

Frankrijk, Bourgogne - Roelof Ligtmans en Marlon Steine

Van vervallen wijngaard naar biologisch succes

Domaine de la Monette is sinds 2007 het trotse eigendom van de Nederlanders Roelof Ligtmans en Marlon Steine. Zij namen het over nadat het in 1996 haar laatste wijnproductie had gehad. Inmiddels heeft het Domaine weer een prima naam opgebouwd en wordt het als referentie genoemd voor de AC Mercurey. Vanzelfsprekend is dat niet vanzelf gegaan en is er veel energie gestoken in het renoveren van het Domaine van 5,2 hectaren. Er wordt biologisch gewerkt, vanuit een zeer biodiverse wijngaard, zonnepanelen leveren de benodigde energie en ook de verpakkingsmaterialen zijn zo min mogelijk milieubelastend.

Na een handmatige oogst worden de druiven na een strenge selectie op de sorteertafel bij lage temperaturen vergist. Afhankelijk van het jaar en het soort wijn rijpen de wijnen vervolgens op RVS tanks of eiken vaten.

Druiven: Pinot Noir, Chardonnay, Gamay

Chateau Canet

Chateau Canet

Frankrijk, Languedoc/Roussillon - Floris en Victoria Lemstra

Schitterend gelegen en toonaangevend wijndomein in de Minervois

Omvang: 45 ha

Productie: 350.000 flessen

Druiven: Syrah, Grenache, Merlot, Chardonnay, Rousanne, Bourboulenc

 

Het traditionele 19e eeuws wijndomein Château Canet wordt tegenwoordig gezien als een van de belangrijkste wijndomeinen van de Minervois regio, in het hart van de Languedoc Roussillon. De 45 hectare wijngaarden worden aangevuld met 3 hectare olijfgaarden en meer dan 65 hectare landbouwgrond en dennenbossen. De setting is werkelijk betoverend met alle gebouwen die in het midden van het landgoed liggen.

Na een grondige renovatie, zijn alle originele gebouwen van het domein nog steeds in gebruik. De oude wijnmakerij is nu voorzien van de meest geavanceerde apparatuur. Dit stelt ze in staat het traditionele ‘savoir-faire’ te blenden met hedendaagse technieken. De oude stallen worden nu gebruikt om de wijn langzaam te laten rijpen totdat ze gebotteld en gedronken worden. Het herenhuis dient als familiehuis en de huizen van de vroegere wijnplukkers zijn omgebouwd tot charmante vakantiehuizen.

 

Domaine Saint Paul le Marseilais

Domaine Saint Paul le Marseilais

Frankrijk, Languedoc/Roussillon - Ted Elsen en Marit le Noble

Genieten tussen de wijngaarden

Domaine Saint Paul le Marseillais kent als wijndomein een geschiedenis die terug gaat tot 1831 én is altijd een wijndomein geweest. Langs het domein loopt een een oude Romeinse weg (117-118 v Chr.). Het dorpje Saint Paul le Marseillais, een echt Frans vissersplaatje, deed ten tijde van het Romeinse Rijk dienst als rustplaats.

Het domein is bijna 50 hectare groot, waarvan zo’n 20 hectare wordt gebruikt voor de wijnbouw. De wijngaard is aangeplant met de druivensoorten Carignan, Grenache noir, Alicante, Syrah en Merlot voor rood en Terre Bourret, Picpoul, Chardonnay en Rousanne voor wit.

Pijnboombossen, fruit- en olijfbomen omringen het domaine. Een verrukkelijke plaats om te genieten van al het goede van Zuid-Frankrijk bij Nederlandse wijnboeren. In één van de drie gîtes of in één van de zes ingerichte tenten met voor iedere familie een eigen badkamer.

Domaine de l'Amaurigue

Domaine de l'Amaurigue

Frankrijk, Provence - Dick en Eugenie de Groot

Oud & Nieuw in perfecte balans leidt tot top rose

Op zoek naar een eigen wijngaard stuitte de familie de Groot in 1998 op de wijngaard Domaine de l’Amaurigue. Gelegen in het plaatsje Le Luc, in het centrum van de Provence, was deze wijngaard precies wat zij zochten: ruim 140 hectare grond met 40 hectare wijnranken.

De boerderij op het Domaine dateert uit 1786 en het landgoed werd in die tijd voornamelijk voor de agriculture gebruikt. Vanaf 1940 werd de l’Amaurigue voor het eerst als wijngaard gebruikt, en in de jaren die volgden werden de druiven van het landgoed naar de plaatselijke wijncoöperatie gebracht.

De familie de Groot heeft de eerste jaren gebruikt om een moderne wijngaard neer te zetten. Men is begonnen met het bouwen van eigen metalen en betonnen cuves die temperatuur gereguleerd zijn en de hoge kwaliteit van de wijn garanderen, zodat de wijnmaker Jean-Marie Quef één van de beste wijnen uit de Provence kan realiseren. Zo werd de oorspronkelijke ‘Vin de Pays’ wijn van l’Amaurigue een echte ‘Appelation Controlleé’ wijn, welke garant staat voor een hoge kwaliteit van de wijn.

Nu, inmiddels 13 jaar later, produceert Domaine de l’Amaurigue zo’n 250.000 flessen per jaar, waaronder waaronder ca. 180.000 flessen rosé en de rest rood en wit. Er wordt gebruik gemaakt van de druiven van de Provence: de Cabernet Sauvignon, Grenache, Syrah, Carrignan en Cinsault voor de rode en rosé wijn, en de Rolle en Ugni Blanc voor de witte wijn.

Maison Saint Aix

Maison Saint Aix

Frankrijk, Provence - Eric en Adrienne Kurver

Het ultieme zomergevoel

AIX Rosé is na zijn lancering in 2009 in veel landen al een begrip en verovert inmiddels de wijnkaarten van toonaangevende restaurants, hotels en wijnwinkels in inmiddels meer dan 30 landen. In de top-drie staan Amerika, Engeland en Nederland, op de voet gevolgd door onder andere Zwitserland, Ibiza, België, Australië en Singapore. Met grote passie heeft Eric Kurver, de wijnmaker van Maison Saint Aix, een gastronomische rosé weten te produceren die naadloos de aansluiting heeft gevonden bij de absolute top van rosé uit de Provence.

Maison Saint Aix is gevestigd in het dorpje Jouques, zo’n 25 km ten noordoosten van Aix-en-Provence, de hoofdstad van het wijngebied Provence. Het in 1880 gestichte domein omvat ruim 75 hectare wijngaarden aangeplant met onder andere de druivenrassen Grenache, Syrah en Cinsault.

Chateau La Tulipe

Chateau La Tulipe

Frankrijk, Bordeaux - Ilja Gort

Wijn en Marketing

Neerlands bekendste wijnboer - Ilja Gort - zag in 1994 zijn droom in vervulling gaan toen hij het vervallen Château de la Garde kocht. Hij wist dit in zo’n tien jaar tijd om te bouwen tot een goed functionerend wijnkasteel met zowel moderne vinificatie-apparatuur als traditionele barriques van Frans eikenhout. Zijn wijnen La Tulipe en Slurp staan in de supermarkt. Daarnaast schrijft hij boeken en maakt TV-programma's.

In 1994 kocht Ilja Château de la Garde, het 13e eeuws wijnkasteel in de buurt van Saint-Émilion. Prachtig gelegen, te midden van zijn bijna 20 hectaren wijngaarden van de beste grondsoort. Sinds 2010 is de naam van het chateau veranderd in Château la Tulipe de la Garde.

De wijngaarden op het château zijn onderverdeeld in 30 percelen die apart gevinifieerd worden en bestaan uit 80% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon en 5% Cabernet Franc. Zorgvuldige handmatige oogstselectie en de hoogste kwaliteitsnormen worden gewaarborgd door de wereldberoemde winemaker Michel Rolland. Sinds een aantal jaren wordt de handmatige oogst verricht met Nederlandse plukkers.

Omdat ze in Bordeaux niet het juiste klimaat hebben om de Slurpwijn te produceren, pachten zij grond in de Languedoc en zijn ze gestart met produceren van Cabernet- en Syrah-druiven. Sinds 2015 wordt ook rode wijn geproduceerd in Spanje, in La Manchuela, het hoogste gelegen gebied van La Mancha.

Domaine de Marotte

Domaine de Marotte

Frankrijk, Rhone - Daan en Elvire Dijkman

Passie en hard werken, met uitzicht op de Mont Ventoux

omvang: 32 ha

productie: 140.000 flessen

druiven: grenache noir, syrah, mourvedre, carignan, cinsault, viognier, rousanne, marsanne, clairette, grenache blanc

 

Daan en Elvire van Dijkman, namen 20 jaar geleden Domaine de Marotte over van de vader van Daan. Hun leven heeft vanaf dat moment in het teken gestaan en wijn en vier kinderen. Dat dit samen kan gaan blijkt wel uit het feit dat de kinderen ieder een eigen Cuvee hebben. In Nederland hebben ze het inmddels geschopt to huiswijn van het Amstelhotel en van Rijks (restaurant van het Rijksmuseum).

De wijngaarden van Domaine de Marotte zijn gelegen in de Rhône-vallei op de zuidhellingen van de Mont-Ventoux op een steenworp afstand van de bekende wijndorpen Gigondas, Vacqueyras en Beaumes-de-Venise. Het domaine ligt net buiten Carpentras in het hart van de Provence.

De druiven worden volledig biologisch geteeld.


 

Domaine de la Dame

Domaine de la Dame

Frankrijk, Zuidwest - Helena de Jong

Uniek wijnconcept van een Nederlandse Francaise

Het Franse avontuur begon voor Helena in 1979, toen ze als au pair naar Parijs vertrok, waarna ze Frans studeerde aan de Sorbonne. Ze heeft samen met toenmalige echtgenoot een tuinbouw bedrijf gehad en verkocht planten op de hallen van Parijs. Vervolgens vertrok ze met haar vier kinderen naar de Dordogne, waar ze in 2003 een wijnbouwbedrijf oprichtte “la Ferme du Mège“ een landgoed van twaalf hectaren.

Helena leerde het vak als wijnboerin, liep stages, ging in de leer en al snel kreeg ze haar eerste médaille Concours de Paris in 2006.Een aantal jaar geleden richtte zij de gilde le Clos du Mège op (Nu Domaine de la Dame). Het is een vereniging van mede eigenaren van de wijnstokken in de wijngaard en biedt aan iedereen de mogelijkheid om wijnboer te worden. Met dit concept won ze in Bordeaux de prijs "the Best of the Wine tourism".